Činoherák zahrál na lodi jako první představení satiru na ústecké radní

Na tradici Činoherního studia v Ústí nad Labem navazuje spolek Činoherák Ústí. Tři týdny teď bude hrát na lodi Tajemství zakotvené v ústeckém Vaňově. Původní divadlo zaniklo, když odmítlo žádat o grant na letošní rok, který radní vyhlásili teprve koncem ledna. Zastupitelé v březnu založili městské Činoherní studio, které ovšem doteď nefunguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hraní na lodi zahájilo divadlo Demago herce Jiřího Maryšky s improvizací nazvanou "Zpátky do továren"

Hraní na lodi zahájilo divadlo Demago herce Jiřího Maryšky s improvizací nazvanou "Zpátky do továren" | Foto: Miroslav Rosendorf

Hraní na lodi zahájilo divadlo Demago herce Jiřího Maryšky s improvizací nazvanou "Zpátky do továren".

Odkazoval na slova radního Arna Fišery z ČSSD, která při březnovém jednání zastupitelstva adresoval příznivcům původního divadla.

Zhruba čtvrt hodiny před začátkem prvního představení na lodi Tajemství už se paluba plní diváky. Podle Saši Pálkové je vyprodáno, diváci budou sedět i na polštářcích na zemi.

Herec Jiří Maryško je pro ně velká atrakce. „Spousta z vás přišla na politickou satiru a očekávají tady podobenství, kterých se ovšem nedočkají. Protože my jsme si dali předsevzetí, že naše pány z radnice si nebudeme brát do úst, abychom je zbytečně nepropagovali,“ řekl na úvod Maryško.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při prvním představení Činoheráku na lodi Tajemství natáčela reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Takže pokud se v našem představení objeví ryba, nehledejte v tom Fišeru. Pokud to bude zbytečně dlouhý, taky v tom nic nehledejte. Pokud se v našem představení objeví hloupý Honza, prosím, neberte to doslova,“ zahájil narážkami na ústecké radní Jiří Maryško své představení o tom, jak Honza hledal způsob, jak se stát umělcem.

Na konci sklidil Jiří Maryško několikaminutový potlesk. Přiznal, že před představením měl o něco větší trému než jindy.

„Očekávání bylo velké. Událost se propagovala ve všech různých médiích. Cítili jsme, že musíme splnit očekávání diváků, což v našem případě - kdy nabízíme tradičně zajíce v pytli - není jednoduché,“ hodnotí Maryško.

„Samozřejmě jsme doufali, že představení bude mít pointu a že všechno dobře dopadne. Tak doufáme, že se to povedlo,“ dodává.

Diváci byli nadšení. „Bylo to něco jiného a bylo to super, jako vždycky. Nikdy člověk neví, co může čekat. Vždycky to překvapí,“ říká po představení jeden z diváků.

Hraní na lodi zahájilo divadlo Demago herce Jiřího Maryšky s improvizací nazvanou "Zpátky do továren" | Foto: Miroslav Rosendorf

„Já jsem nadšená z atmosféry a z Demaga vůbec. Já ho viděla poprvé a bylo to skvělé,“ doplňuje divačka.

Umělecký šéf Filip Nuckolls před začátkem představení řekl, že dneškem začíná mít to gesto, že herci se klanějí divákům, jiný význam.
„Je to poděkování divákům za to, že můžeme před nimi stát na jevišti, protože jen díky jejich penězům a nikomu jinému zde můžeme dál působit. Kdyby jich nebylo, lidí, kteří na nás příspívají a kteří na nás chodí, tak by se to neuskutečnilo,“ děkuje Nuckolls.

Na transparentním účtu spolku je od lidí už přes milion a čtvrt. Chystá se také vyhlášení celonárodní sbírky. I když jsou všechna večerní představení na lodi vyprodaná, zájemci ještě mají šanci. Včas nezaplacené lístky dá spolek zpátky do předprodeje.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme