Verdikt v kauze zkrachovalé společnosti H-System nepadl. Soud odročil případ na srpen

Dvě stovky obyvatel Horoměřic u Prahy, bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System, se nedočkaly rozuzlení návrhu konkurzních správců, kteří je chtějí vystěhovat z bytů. Pražský městský soud odročil líčení v kauze na srpen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek

Pražský městský soud měl dnes projednat návrh konkurzních správců na vystěhování bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-System z bytů, které si sami dostavěli a za které zaplatili miliony korun.

Soudkyně Nataša Reichlová ale případ odložila případ kvůli výslechu jednoho svědka. Na konci srpna chce mluvit s někdejším konkurzním správcem Karlem Kudláčkem. Právě on dal svolení k tomu, aby se 56 rodin do bytových domů před 10 lety nastěhovalo a bydlení si dokončilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud odročil líčení v kauze H-System. Týká se případného vystěhování dvou stovek lidí z Horoměřic u Prahy. U soudu byla i redaktorka ČRo Veronika Hlaváčová

„Soud zvážil to, co zde uvedl právní zástupce žalovaných s tím, že soud se tedy zatím nijak nevypořádal s návrhem důkazů, pokud jde o výslech svědka Karla Kudláčka, což byl předchozí správce konkurzní podstaty. Soud má za to, že výslech tohoto svědka je nutný,“ vysvětlila soudkyně.

Žalovanou stranou je stavební a bytové družstvo Svatopluk. To je ve sporu s větším sdružením a tím je Maják. Jeho členové byty nezískali a tak chtějí, aby horoměřické bydlení bylo zahrnuté do konkurzu.

Desítky lidí ze sdružení Svatopluk, kteří se stěhovat nechtějí, dnes přišly k dnešnímu dopolednímu líčení. Přinesli si i nejrůznější transparenty. Tvrdí, že si bydlení museli za svoje náklady dodělat a tak zaplatili za byty hned několikrát.

Zastává se jich třeba lidovecký senátor Jiří Čunek, který přišel mezi rozhádané strany osobně. „Vás okradli ti, kteří špatně prodávají pozemky. Okradení se hádají mezi sebou a ti, kteří je okrádají, se smějí. A to se mi nelíbí,“ upozornil.

Jiří Čunek tvrdí, že advokát Josef Monsport nebo Hana Marvanová, která zastupuje část z více než tisícovky okradených klientů H-Systemu ze sdružení Maják a která je teď náměstkyní na ministerstvu spravedlnosti, při konkurzu podváděli a podal na ně trestní oznámení. Oba právníci letos reagovali tím, že na Čunka podali také trestní oznámení a to kvůli údajnému křivému obvinění.

V celém případu přišlo přes tisíc lidí o více než 980 milionů korun. Hlavní organizátor jednoho z největšího podvodů novodobé české historie Petr Smetka dostal za tři trestné činy 12letý trest vězení. Podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Společnost H-System uzavřela v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Stovky podvedených klientů zatím získaly zpět jen necelých 7 procent vložených peněz.

bre, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme