Divadlo pod Palmovkou je rok po povodních stále zavřené. Otevře nejdříve na podzim

Je to přesně rok, co známé pražské Divadlo pod Palmovkou poničila povodeň. Když voda opadla, vedení města rozhodlo, že budovu nechá kompletně opravit tak, aby další povodně zařízení divadla už nepoškodily. Plánovaná rekonstrukce ovšem ještě ani nezačala. Soubor jezdí po zájezdech a hraje na některých místech v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou | Foto: Filip Jandourek

„Kotelna totál, vzduchotechnika celá vytáhnout, rozbít jeřábem foyer, komplet vyhodit a z Německa přivézt znovu. Rozvodna vymlátit, kabely znovu natáhnout,“ vyjmenovával bývalý šéf Palmovky Petr Kracik před rokem.

Se svítilnou v ruce jsme se brodili zatopenými sklepy divadla. Dnes Palmovku vede režisér Michal Lang. Po vítězství v konkurzu na vedení divadla vystřídal Kracika se začátkem sezony. Suterén je zničený stejně jako loni v červnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Divadle pod Palmovkou natáčela redaktorka Michaela Vetešková

„Tady to je šatna kulisáků. Je to pořád odklepané na cihlu, je to pořád stejné. Akorát to vyschlo,“ popisuje Lang. Velká voda po sobě zanechala škody v hodnotě asi 20 milionů korun, za dalších 20 milionů chce magistrát hlavního města mimo jiné přesunout technické zázemí ze suterénu do vyšších pater.

Zatím ale existuje jenom projekt a výběrové řízení na dodavatelskou firmu vypíše radnice do dvou týdnů, uvádí radní pro kulturu za TOP 09 Václav Novotný.

„Počítám, že dodavatele budeme mít vybraného v červenci. Pevně věřím, že se nikdo neodvolá, aby se to nijak nezkomplikovalo. Zadání dodavatele bude, aby nejdřív realizoval věci, které jsou nezbytně nutné k provozu divadla. A potom za provozu pokračoval v úplném řešení,“ doplňuje.

Divadlo účinkuje na zájezdech

Divadlo pod Palmovkou by podle Novotného mohlo začít hrát v průběhu podzimu letošního roku. „Ale budou tam pokračovat další práce. A to až do příštího roku,“ dodává. Radní Novotný zdůraznil, že Divadlo pod Palmovkou chce Praha za každou cenu zachovat i proto, že má svůj okruh diváků a scéna má dobrý ohlas i za hranicemi hlavního města.

A s tím počítá i režisér Michal Lang. Doufá, že se diváci na Palmovku vrátí. „Návštěvnost máme 98procentní, což je velmi dobré. Děláme nové věci, takže kontakt s divákem pořád je,“ uzavírá Lang.

Tím, že divadlo hraje v pronajatých prostorách a že účinkuje na zájezdech a uvádí méně představení, než by mohlo na své domovské scéně, je ve ztrátě. Přiznává jeho ředitel Michal Lang. Ví to i radní pro kulturu Novotný, ale i za cenu vícenákladů chtějí scénu pro Pražany zachovat.

Divadlo pod Palmovkou | Foto: Filip Jandourek

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme