Volby v Kosovu vyhrála podle předběžných výsledků strana premiéra Thaçiho

Parlamentní volby v Kosovu vyhrála Demokratická strana Kosova současného kosovského premiéra Hashima Thaçiho. Vyplývá to z předčasných výsledků. Procentuální zisk Thaçiho strany by se měl pohybovat kolem 31 procent, zisk druhé Demokratické ligy Kosova kolem 26 procent. Volby provázela nízká volební účast, první čísla ukazují, že přišlo jen něco přes 40 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovo, Priština. Kosovský premiér Hashim Thaçi po zveřejněnní předběžných výsledků slaví vítězství své Demokratické strany Kosova ve volbách

Kosovo, Priština. Kosovský premiér Hashim Thaçi po zveřejněnní předběžných výsledků slaví vítězství své Demokratické strany Kosova ve volbách | Zdroj: Reuters

Výsledky naznačují, že nějaký zásadní obrat v kosovské politice zřejmě nenastane.

Jak uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas odborník na Balkán Matyáš Zrno, v zásadních tématech je postoj Thaçiho strany i hlavní opoziční Demokratické ligy Kosova podobný – to se týká směřování do EU i pragmatického vztahu k Bělehradu a srbské menšině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj pohled na předběžné výsledky voleb v Kosovu nabídl odborník na Balkán Matyáš Zrno

„Spíš si to můžeme představit jako jakési dva klany, které se neliší ničím, jako třeba mírou zdanění nebo něčím podobným, ale spíše tím, který z těch dvou klanů bude momentálně u moci,“ poznamenal Zrno.

Rozdíl je pak podle něj například v tom, že Thaçiho Demokratickou strana Kosova tvoří spíše mladší lidé. „Tak působí takovým trochu energičtějším a flexibilnějším dojmem než ta hlavní opoziční síla, která je do značné míry tvořená lidmi ještě s nějakým backgroundem někdejší Komunistické strany Jugoslávie,“ dodal.

I přes pravděpodobné vítězství ve volbách ještě nemá Thaçi premiérské křeslo jisté, jeho strana získá ve sto dvacetičlenném parlamentu kolem 35 křesel a bude muset vyjednávat o koalici, což nebude jednoduché.

Hlavní opoziční strany před volbami tvrdily, že Demokratickou stranou Kosova do koalice nepůjdou. Získat by měly 55 křesel.

Thaçi je premiérem Kosovské republiky už od jejího vzniku v roce 2008 a jeho politická kariéra není bez kontroverzí.

Kritici mu připomínají, že byl v době války se Srbskem předákem Kosovské osvobozenecké armády a obviňují ho z kriminality a válečných zločinů. Před soud v Haagu se však Thaçi i přes několik obžalob nikdy nedostal.

Thaçiho jméno však zaznělo také v souvislosti s Nobelovou cenou míru. Navrhl ho šéf sociálnědemokratické frakce v Evropském parlamentu Rakušan Hannes Swoboda, podle nějž měl kosovský premiér ocenění dostat společně se srbským premiérem Ivicou Dačičem a šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovu za snahu urovnat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

Návrh řadu lidí popudil – právě kvůli Thaçiho kontroverzní minulosti.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme