Hokejoví fanoušci se mohou díky výstavě vrátit zpět do Sovětského svazu

Bělorusko by si přálo, aby ho zahraniční hosté hokejového šampionátu vnímali jako moderní zemi. A ne jen jako postsovětský skanzen. Pak ale překvapí výstava s názvem Zpět do Sovětského svazu, která je fanouškům určená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atmosféru výstavy Zpět do Sovětského svazu dotváří stovky předmětů a plakátů

Atmosféru výstavy Zpět do Sovětského svazu dotváří stovky předmětů a plakátů | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Hit skupiny Beatles Zpátky v Sovětském svazu vás na výstavě vrátí opravdu hodně do minulosti. Atmosféru dotváří stovky předmětů a plakátů.

„Část exponátů patří muzeu a některé věci přinesl každý z nás. Pořád máme doma něco, co nám zbylo ze sovětských časů,“ říká kurátorka muzea.

Prohlížím si vystavené věci a rozeznávám legendární vysavač Buran, topnou spirálu na kafe, ale černou krabici s ruským nápisem Více a méně identifikovat nedokážu. Ani průvodkyně neví, co by to mohlo být.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě natáčel Petr Varouška

„Tím nejcennějším, co jsem já přinesla na výstavu, je obal komsomolského průkazu mojí matky," říká paní Galina a všímá si nových, mladých návštěvníků.

„Moc se nám to líbí, protože kultura plakátu je dnes velmi aktuální a moderní. Když si odmyslíte tu propagandu, tak jsou to graficky zdařilé kousky,“ říká student designu a jeho spolužačka dodává: „Všechno se mi líbí, dnes se tyto předměty považují za vintage. Jsou opět v kursu a na aukcích se dobře prodávají.“

Součástí výstavy Zpět do Sovětského svazu jsou i předměty spojené se Stalinem a Leninem. „Dýchá na vás silná sovětská propaganda, která pronikla do všech sfér života společnosti,“ říká mi běloruský student.

A co se vybaví hokejovým fanouškům, když se řekne Sovětský svaz?

„Asi jako první se mi vybaví Stalin, druhá světová válka, obrovská a monumentální země. A z hokeje pak Tichonov a Larionov,“ odpovídá spontánně mladý Čech.

„Obrovská země, naši přátelé na celý život, jak se nám tvrdilo. Se Sovětským časem na věčné časy,“ dodává starší paní ve slovenském dresu.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme