Z masakru v keňském letovisku Mpeketoni jsou podezřelé milice Šabáb

V keňském letovisku Mpeketoni v noci řádili somálští ozbrojenci. Mpeketoni je městečko ležící na pobřeží Indického oceánu, vzdálené od hranice se Somálskem přibližně 100 kilometrů. Při útoku přišlo o život kolem padesáti lidí. Agresoři přepadli policejní stanici, banku a podpálili také několik hotelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky masakru v turistickém letovisku Mpeketoni

Následky masakru v turistickém letovisku Mpeketoni | Zdroj: Reuters

Kolem osmé hodiny večer, když většina lidí sledovala fotbalový zápas z mistrovství světa, vtrhlo do města asi 50 maskovaných mužů ve dvou dodávkách.

Napřed naházeli výbušniny do policejní stanice a pak začali ničit město a masakrovat obyvatele. Řádění teroristů trvalo až do ranních hodin, kdy z místa uprchli. Většina obyvatel proto strávila noc v okolních lesích.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku v keňském letovisku mluvil Ondřej Bouda

Podle nynějších informací nejsou mezi mrtvými turisté. Ale záchranáři na místě teprve sbírají těla a ošetřují raněné. Počet obětí podle nich ještě určitě poroste. Protože nestihli ještě prohledat všechny trosky. Identifikace mrtvých přijde na řadu až později.

Policii se pachatele zatím nepodařilo zadržet. Po celou dobu v řádění pachatelům prakticky nikdo nebránil. Také proto, že prvním cílem byla právě policejní stanice.

Útočníci pak nad ránem zmizeli do okolních lesů. Vláda vyslala do oblasti průzkumné letouny i bezpilotní drony a pátrá po pachatelích. Pronásleduje je policie i armáda, ale zatím marně.

Několik lidí zemřelo při útoku ozbrojenců v turistickém letovisku Mpeketoni | Foto: Reuters

Úřady podezřívají ze zločinu milice Šabáb

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Podle svědků útočníci donutili ženy koukat se na vraždění mužů. A tvrdili, že keňská armáda to v sousedním Somálsku dělá běžně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku mluvil novinář Jakub Zahradníček, který v Keni žije

Keňské úřady proto podezřívají islámské milice Šabáb, které jsou zodpovědné za vlnu útoků v Keni. Nejkrvavější zatím bylo loňské přepadení obchodního centra v Nairobi, při kterém zemřelo 67 lidí.

Teroristé se tak mstí za keňskou účast v mezinárodní vojenské misi v Somálsku, kterou do země vyslala Africká unie.

Šabáb tam bojuje proti vládě a snaží se v celé zemi zavést přísnou formu islámského práva Šaríja.


Zvětšit mapu

Ondřej Bouda, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme