Londýnský Big Ben slaví 155 let. Kvůli příjezdu královny na něj nikdo nesmí

Patří mezi nejznámější historické památky na světě, přestože není zrovna nejstarší ani nejvyšší. A mnoho lidí ji možná ani nezná pod jejím oficiálním jménem Elizabeth Tower neboli Alžbětina věž. Londýnská dominanta přezdívaná Big Ben dnes slaví 155. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedním ze symbolů britského hlavního města je věž s hodinami Big Ben

Jedním ze symbolů britského hlavního města je věž s hodinami Big Ben | Foto: European Commission Audiovisual service

Nad britským parlamentem se tyčí hned několik věží. Dvě největší se jmenují po dvou dlouholetých královnách - Viktorii a Alžbětě.

Zdaleka nejslavnější je ale ta Alžbětina. Po současné britské panovnici se jmenuje od jejího diamantového jubilea před dvěma lety. Skoro všichni jí ale znají jako Big Ben podle slavného velkého zvonu.

Přezdívku zvon dostal podle poslance Benjamina Halla. Ten v polovině předminulého století dohlížel na velkolepou přestavbu celého parlamentu, která skončila spuštěním obřích sedmimetrových hodin právě 31. května 1859.

Přehrát

00:00 / 00:00

Big Ben dnes slaví 155. narozeniny. V Londýně natáčel reportér Zdeněk Novák

Typický zvuk zvonů se poprvé ozval o několik měsíců později a Big Ben se stal jednou z hlavních turistických atrakcí Londýna. Tuší ale lidé, že věž má narozeniny a jak je vůbec stará?

„Musí být tak sto padesát let stará, ale asi bude starší. Asi o hodně,“ myslí si Mohammed z Manchesteru a přidává i svéráznou teorii o dějinách věže. „Dřív nebyla tak velká, stavěli ji pomalu, protože na tom nebyli tak dobře. Ale Británie bohatla tak, jak dobývala svět.“

A co místní? Někteří netuší, jako třeba Ian, který pracuje poblíž. „Ne, nevím. Já nejsem zrovna nacionalista, historie nebo umění mě moc nezajímají. Jenom tady pracuju," říká.

Big Ben | Foto: Český rozhlas

Phil, který spěchá do práce, dokáže jako většina ostatních odhadnout aspoň století. Kdyby ale někdo chtěl oslavit dnešní narozeniny věže přímo nahoře u Big Benu, má smůlu.

„Příští středu královna oficiálně zahájí letošní parlamentní schůzi. Teď se to tam všechno připravuje a vůbec nikoho tam nepouští," vysvětluje policista hlídající jeden ze vstupů dovnitř.

I když se tedy věž jmenuje po královně Alžbětě II., je to paradoxně právě plánovaná návštěva panovnice, co nahoru k Big Benu dnes nikoho nepustí.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme