Tusk stále odmítá volání po předčasných volbách kvůli odposlechové aféře

Polský premiér Donald Tusk nehodlá pod tlakem takzvané odposlechové aféry rezignovat. Ministrovi vnitra zapletenému do tajných jednání s levicovým guvernérem národní banky dal čas k řešení situace do příštího týdne. Koaliční partneři vládnoucí Občanské platformy a opozice však volají po předčasných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zoufalé rodiče se snaží uklidňovat polský premiér Donald Tusk

Zoufalé rodiče se snaží uklidňovat polský premiér Donald Tusk | Zdroj: Reuters

„Jistě, varianta předčasných voleb je možná, ale ještě není tak blízko. Ačkoli teď jsme asi blíž vypsání předčasných voleb. Rozhodnou o tom první dny příštího týdne,“ řekl polskému rozhlasu předseda Ústřední rady Polské lidové strany Jaroslaw Kalinowski.

Podle něj nebude v takovém případě vyhlášení voleb splněním požadavku opoziční strany Právo a spravedlnost, ale společným rozhodnutím koalice nebo samotného premiéra Donalda Tuska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aféru polského ministra přiblížil redaktor Pavel Novák

Ten stále odmítá odvolat ministra vnitra Bartolomieje Sienkiewicze, který se s levicovým guvernérem národní banky Markem Belkou domlouval na odchodu ministra financí z vlády výměnou za pomoc při snižování rozpočtového deficitu.

Aféru odstartovalo zveřejnění nahrávky schůzky týdeníkem Wprost. Jeho redakci prohledali agenti polské civilní kontrarozvědky.

Právě původ nahrávky zajímá vyšetřovatele zřejmě víc než obsah rozhovoru mezi ministrem a šéfem banky. Úřad vnitřní bezpečnosti už zadržel číšníka z restaurace, kde k rozhovoru došlo.

Novináři svůj zdroj prozradit odmítli.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme