Mořští koráli v Karibiku by mohli do 20 let zmizet, varují vědci

Od roku 1970 vymřela více než polovina korálových útesů v Karibské oblasti. Dokládá to podrobná studie Mezinárodní unie pro konzervaci přírody. Podle ní musí lidé začít korály ochraňovat, jinak do 20 let zmizí úplně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korálové ostrovy v Tichém oceánu

Korálové ostrovy v Tichém oceánu | Foto: NOAA, public domain

Na zprávě s názvem Status a trendy karibských korálových útesů 1970 až 2012 pracovalo 90 expertů více než tři roky. Vycházeli přitom z více než 35 tisíc výzkumů, které za posledních 30 let v Karibské oblasti provedli.

Vedoucími studie byli vědci Nancy Knowltonová a Thomas Goreau, kteří se právě při zkoumání útesů v sedmdesátých letech seznámili a zamilovali se do sebe.

„Potom v roce 1993, když jsme se vzali, začala přicházet jedna špatná zpráva za druhou. Ježovky umíraly, rozrůstaly se mořské řasy a koráli pomalu umírali. Než si to člověk stihl uvědomit, z korálového útesu na Jamajce, kde jsme se zamilovali, byla jen skládka odpadků,“ vysvětluje profesor Goreau.

I když korály hodně ovlivňuje globální oteplování, největším problémem je podle zprávy úbytek ryb a ježovek, které spásají porost korálů. Koráli totiž pak zarůstají mořskými řasami, které je ničí.

Nejdůležitějším zjištěním studie tak je právě to, že vymírání korálů můžou lidé výrazně ovlivnit. Za vymírání korálů může hlavně nadměrný lov ryb a znečištění pobřeží a vody. Profesorka Knowltonová přitom připomíná, že mořští koráli tady nejsou jen pro okrasu.

„Dopady mohou být katastrofální. Korálové útesy ochraňují lidi před velkými vlnami, živí je, dávají jim práci díky cestovnímu ruchu a z korálů se také vyrábějí léky,“ zdůrazňuje Knowltonová.

Na korálových útesech v Karibiku je přitom přímo nebo nepřímo závislých 43 milionů lidí ve 38 zemích. Jen cestovní ruch vydělává v této oblasti ročně přes 3 miliardy dolarů, tedy asi 60 miliard korun.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme