Francie se chce bránit útokům radikálních islamistů. Zaměří se především na prevenci

Francie vyhlašuje boj džihádu. Ministr vnitra Bernard Cazeneueve oznámil, že zpravodajské služby budou mít větší pravomoci při kontrole podezřelých osob. Země tak chce předcházet podobným útokům, jaký se odehrál v židovském muzeu v belgickém Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve | Zdroj: Reuters

Muže podezřelého z útoku v bruselském židovském muzeu, kde předminulý víkend zahynuli čtyři lidé, zadržela francouzská policie v pátek v Marseille na jihu Francie.

Vyšetřovatelé zatím nedokážou s určitostí říct, zda devětadvacetiletý Mehdi Nemmouche v muzeu skutečně střílel, i když mnohé indicie to naznačují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Francie se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd

Francouz arabského původu, který loni bojoval po boku islamistů v Sýrii, měl prý u sebe při zatčení samopal kalašnikov a revolver s municí stejného typu, jaká byla použita při útoku v Bruselu. U zadrženého se také našel videozáznam, na kterém se ke zločinu podle všeho sám přihlásil.

Ve Francii se teď na kvůli tomu rozpoutala velká debata. Ministr vnitra Bernard Cazeneueve prohlásil, že jedinou možností, jak podobným útokům předcházet, je více využívat zkušeností zpravodajských služeb. To jinými slovy znamená, že lidé budou více sledováni, což naráží na odpor lidskoprávních organizací.

Po boku syrských islamistů bojovalo nebo bojuje podle odhadů asi 800 Francouzů. Po návratu se nijak netají tím, že s džiháden sympatizují, a panují obavy, že tito lidé mohou spáchat podobné činy jako Mehdi Nemmouche. Proto jim chce ministr vnitra věnovat zvýšenou pozornost.

Už zítra se o této otázce bude v Lucemburku jednat na úrovni ministrů zemí Evropské unie. Cílem má být právě výměna zpravodajských informací.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme