Okinawu zasáhl tajfun Neoguri. Může to být bouře desetiletí

Tajfun Neoguri udeřil na jih japonské oblasti Okinawa. Při bouři už zemřel jeden člověk. Vítr s rychlostí až 250 kilometrů v hodině láme stromy a způsobuje vysoké vlny, které by mohly dosáhnout až 14 metrů. Během dneška má kromě Okinawy zasáhnout i ostrov Kjúšú.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tajfun Neoguri dorazil do Okinawy

Tajfun Neoguri dorazil do Okinawy | Zdroj: ČTK

Japonské úřady už dříve vydaly nejvyšší stupeň varování a vyzvaly statisíce lidí k evakuaci. Zrušené jsou i některé lety. Nárazy větru místy dosahují až 250 kilometrů v hodině.

Japonská vláda už přijala patřičná opatření, potvrdil mluvčí kabinetu Jošihide Suga s tím, že premiér už nařídil vládě, aby informovala občany a důkladně se připravila na možnou katastrofu.

Odborníci varují, že bouře by mohla být nejsilnější za několik desetiletí. Údajně by ale tajfun neměl být tak silný jako Haiyan, který loni udeřil na Filipíny a zabil tisíce lidí.

Na ostrově Okinawa, který je pověstný krásnými písečnými plážemi, nejsou žádné jaderné elektrárny.

Jedna je ale na třetím největším japonském ostrově Kjúšú a jedna na sousedním ostrově Šikoku, na nějž by tajfun také mohl udeřit. Obě jsou odstavené v rámci současné japonské politiky přijaté po katastrofě jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011.

Tajfun Neoguri dorazil do Okinawy | Foto: ČTK

Zvětšit mapu

ČRo, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme