Zemřel herec Václav Sloup, známý ze seriálu Chalupáři nebo jako Mažňák ze Záhady hlavolamu

Ve věku 78 let zemřel o víkendu herec Václav Sloup. Serveru Novinky.cz to sdělil zdroj blízký rodině. Sloup byl divákům známý hlavně ze seriálů, například Chalupáři nebo Záhada hlavolamu, ale ztvárnil i desítky menších rolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Václav Sloup (archivní foto z roku 1999)

Herec Václav Sloup (archivní foto z roku 1999) | Zdroj: ČTK

Často hrál bodré a prostoduché muže, někdy využívané ostatními. A ač málokdy dostal před kamerou roli hlavní, vytvořil Václav Sloup řadu nezapomenutelných postav v televizi, filmu i divadle.

Do širšího povědomí diváků se zapsal například postavou Mažňáka v televizním seriálu Záhada hlavolamu (1969) či jako řidič Čahoun ve filmech Na pytlácké stezce (1978) a Za trnkovým keřem (1980).

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru herce Václava Sloupa shrnula redaktorka Eva Rajlichová

Václav Sloup se narodil 1. března 1936 v Tlusticích u Berouna. Vystudoval gymnázium a jít k divadlu ho napadlo na vojně, kde se zúčastnil recitační soutěže.

Po absolvování vojenské základní služby se přihlásil na DAMU a byl úspěšný. Již jako její student debutoval v roce 1959 před kamerou - menšími rolem ve filmech Král Šumavy a Romeo, Julie a tma.

Po absolvování DAMU v roce 1962 získal hned angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, kde hrál mj. v legendárních představeních Zahradní slavnost, Král Ubu či Čekání na Godota. V roce 1977 přešel do Divadla S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou), kde se vrátil ke klasickému repertoáru, a od roku 1983 do roku 1998 působil v Divadle na Vinohradech.

I poté hostoval na různých pražských scénách, mj. v Hudebním divadle Karlín či v Divadla Radka Brzobohatého.

Václav Sloup jako chlapec Bruno v satirické tragikomedii Blbec z Xeenemünde:


V televizi a filmu vytvořil desítky spíše menších, často záporných, rolí, například v komediích Bouřlivé víno, Zralé víno, Mladé víno, Svatby pana Voka, Pan Vok odchází, Fešák Hubert či Šéfe, vrať se! Jednou z mála hlavních rolí byl mentálně zaostalý, ale geniální šestnáctiletý chlapec Bruno v satirické tragikomedii Blbec z Xeenemünde (1962).

Sloup se objevil i v řadě seriálů, například Chalupáři, Synové a dcery Jakuba Skláře, Křeček v noční košili, Ulice či Hraběnky. Hrál i v pohádkách mimo jiné Láďo, ty jsi princezna, Loupežnická pohádka či Koloběžka první. Naposledy před kamerou stál v roce 2011, kdy účinkoval v povídkovém televizním seriálu Čapkovy kapsy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme