U italské Lampedusy se potopila další loď s uprchlíky. Údajně zemřelo 181 lidí

Nedaleko italského ostrova Lampedusa se cestou do Evropy potopilo plavidlo s uprchlíky. Nepřežilo 181 lidí včetně mnoha dětí. Události popsala agentura APA, příslušné úřady zatím potvrdily pouze třicet mrtvých, mezi nimiž je jedno dítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italské námořnictvo už zachránilo desítky tisíc uprchlíků z Afriky

Italské námořnictvo už zachránilo desítky tisíc uprchlíků z Afriky | Zdroj: Reuters

Na palubě lodi, která odrazila od libyjských břehů, bylo údajně okolo 750 běženců ze Sýrie, Pákistánu, Ghany a Nigérie. Zachránit se podařilo 569 z nich.

Loď byla pro takový počet lidí příliš malá, proto byla část z nich vměstnána do útrob lodi, kde se nachází motor. Většinou se jednalo o uprchlíky černé pleti.

Když se pokusili z těchto prostor vystoupit, byli údajně dalšími pasažéry klacky a noži utlačeni a zabiti.

„Zdá se, že ti lidé byli zabiti přímo na lodi v těch nelidských podmínkách a neutopili se. Situace je stále horší, protože minulý týden se vyprávěly podobné příběhy o tom, že někteří uprchlíci pocházející ze Sýrie, Iráku a Palestiny se pokusili tímto způsobem zlikvidovat takzvané černé pasažéry, kteří přišli z Afriky,“ popisuje spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uprchlících mířících do Evropy mluvil ve vysílání Radiožurnálu spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar

V současné době se mluví o tom, že během léta by se na jihoitalské ostrovy mělo dostat přibližně 100 tisíc běženců.

Italské námořnictvo se snaží zachránit co nejvíce lodí, které se nacházejí na daném úseku Středozemního moře – mezi Libyí a jihoitalskými břehy.

Kapacita uprchlických táborů v Itálii je však už teď nedostatečná. Ministr obrany a ministr vnitra dali k dispozici kasárna v celé zemi, aby bylo možné migranty alespoň nějak uložit. Nemocní lidé a těhotné ženy jsou převezeni do nemocnice, ostatní dostanou čisté oblečení a jídlo.

„Je ale problém je identifikovat. Drtivá většina z nich nechce zůstat v Itálii, směřují do Německa, Švédska, Velké Británie, do Francie a tak dále. To vyvolává některé problémy s ostatními zeměmi Evropské unie,“ dodává Kašpar.

Na útěk do Evropy se na severu Afriky podle italského ministra zahraničí Angelina Alfana chystá přibližně 500 tisíc lidí. Na to však Itálie nemá finanční ani technické prostředky.

Jana Vondráčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme