Útočník v Afghánistánu zabil amerického generála, německého zranil

Jeden americký dvouhvězdičkový generál byl zabit a 14 dalších vojáků NATO, včetně německého brigádního generála, bylo zraněno při dnešním útoku muže v uniformě afghánské armády na britskou výcvikovou akademii u Kábulu. S odvoláním na vojenské zdroje o tom informoval německý server Spiegel Online.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušník afghánské armády u vjezdu do britské výcvikové akademie Camp Qargha nedaleko Kábulu

Příslušník afghánské armády u vjezdu do britské výcvikové akademie Camp Qargha nedaleko Kábulu | Zdroj: Reuters

Americký generál podlehl zraněním, která při útoku utrpěl. Jeho smrt potvrdil Pentagon.

Podle listu New York Times je to nejvýše postavený americký důstojník zabitý v Afghánistánu.

Zraněným německým generálem by měl být Michael Bartscher, který už několik měsíců působí jako poradce pro mezinárodní misi ISAF při afghánském ministerstvu obrany.

Němec je údajně mimo nebezpečí života a byl transportován vrtulníkem na americkou základnu Bagrám, kde mu byla poskytnuta lékařská pomoc.

Muž v afghánské armádní uniformě začal střílet v zařízení Camp Qargha západně od Kábulu. Podle mluvčího afghánského ministerstva obrany stojí za násilným činem „terorista, který použil uniformu afghánské armády“.

Afghánská armáda ale nevyloučila, že útočil přímo jeden z jejích členů. „Vypadá to, že jeden z příslušníků afghánské armády zahájil palbu. Tři naši vojáci byli zraněni a mrtví či zranění jsou rovněž na straně NATO,“ oznámila.

Afghánistán již v minulých letech zažil několik podobných smrtících útoků afghánských policistů či vojáků proti členům NATO, kteří je cvičí.

Tyto incidenty, které jsou ale v posledních měsících poměrně vzácné, podrývají důvěru mezi afghánskými bezpečnostními silami a NATO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme