Zábřeh prohrál s firmou Wanemi spor o pozemky, Ústavní soud stížnost města zamítl

Město Zábřeh na Šumpersku prohrálo vleklý spor s firmou Wanemi o pozemky v průmyslové zóně Leštinská, kde chce firma postavit papírnu a energetický zdroj. Ústavní soud stížnost města proti rozsudku Nejvyššího soudu, který potvrdil platnost smlouvy o prodeji pozemků, zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vedení Zábřehu na Šumpersku s projektem zprvu souhlasilo, později ale změnilo názor a odmítlo pozemky prodat. Spor se tak dostal před soud.

Zatímco šumperský prohlásil kupní smlouvu mezi městem a firmou za neplatnou, krajský soud rozhodnutí změnil ve prospěch firmy a verdikt potvrdil i Nejvyšší soud. Město podalo stížnost k Ústavnímu soudu, ten ji ale zamítl.

Rozhodnutí ústavních soudců znamená, že jedna z mnoha bitev definitivně končí neúspěchem města. Pro zábřežského starostu Františka Johna z KDU-ČSL je verdikt velkým zklamáním.

„Teď je míček na straně investora. Předvést by nám měl toho, kdo za tím finančně stojí,“ říká.

Společnost Wanemi naopak rozhodnutí Ústavního soudu podle jednatele firmy Marka Štencla vítá: „Rozhodnutí potvrzuje, že smlouvy byly uzavřeny řádně.“

I přes vleklé spory chce společnost Wanemi papírnu s energetickým zdrojem v Zábřehu vybudovat. Místní lidé přitom většinou papírnu ve městě nechtějí, protože se obávají zhoršení životního prostředí.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme