Spojené státy vítají snahy Iráku o vytvoření nového vládního kabinetu

Irácký prezident pověřil sestavením nové vlády dosavadního zástupce předsedy parlamentu Hajdára Abádího. Už dříve ho do funkce šéfa kabinetu nominovaly šíitské strany. Americký prezident Barack Obama označil výběr Abádího za slibný krok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sestavením irácké vlády prezident pověřil Hajdára Abadího (vlevo)

Sestavením irácké vlády prezident pověřil Hajdára Abadího (vlevo) | Zdroj: Reuters

„Jediným trvalým řešením konfliktu v Iráku je, aby sami Iráčané zformovali novou vládu, která bude reprezentovat zájmy všech obyvatel země a dokáže je sjednotit v boji proti ozbrojencům Islámského státu," prohlásil Barack Obama.

Americký prezident během stručného prohlášení ze své dovolené uvedl, že Spojené státy provedly několik úspěšných leteckých zásahů proti povstaleckým milicím.

Americké letectvo také shazuje nezbytné zásoby příslušníkům náboženské sekty Jezídů, které postup extremistů uvěznil v nepřístupných horách.

Američtí představitelé předtím potvrdili, že začali dodávat zbraně kurdské armádě, která se v severním Iráku snaží postup ozbrojenců zastavit.

Irák | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme