kozy

|Zuzana Švejdová |Ekonomika

Podnikání v kozím byznysu láká stále víc lidí. Farmářů je v Česku zhruba 400

Kozí mléko a výrobky z něj jsou v Česku stále populárnější. I díky tomu roste počet lidí, kteří se pouští do takzvaného kozího byznysu. Jen počet farmářů se za posledních pět let dokonce zdvojnásobil, dnes jich v Česku podniká okolo čtyř stovek. Z kozího mléka navíc těží i další firmy - v kosmetice nebo třeba v kojenecké výživě.

|Evelyna Kulíšková |Regiony

Udržovat chráněné louky v Praze pomáhají ovce a kozy

Louky v Prokopském a Šáreckém údolí, na Vidouli nebo v Troji opět začala spásat stáda ovcí a koz. Řízenou pastvou magistrát ekologicky udržuje chráněná území v Praze už třináctou sezonu. Dvě čtyřicetihlavá stáda se šesti pasáčky zůstanou na lukách až do října. Praha za zcela ojedinělý způsob údržby městské zeleně zaplatí zhruba 630 tisíc korun.

Do Skryjí na Rakovnicku si jezdí pro domácí kozí sýry lidé z celého Česka

| A.Rokosová |Příroda

Teprve rok je ve Skryjích na Rakovnicku kozí farma. Pavlína Jirsová a její přítel Alexandr tu začali hospodařit a vyrábět kozí sýry loni v dubnu a už teď sem jezdí lidé z různých koutů Česka. Loni ani nedokázali poptávku uspokojit. Teď by chtěli na farmě vybudovat park, kde by návštěvníkům přiblížili, jak vypadá chov koz nebo třeba výroba sýrů.