kozy

|Zuzana Švejdová |Ekonomika

Podnikání v kozím byznysu láká stále víc lidí. Farmářů je v Česku zhruba 400

Kozí mléko a výrobky z něj jsou v Česku stále populárnější. I díky tomu roste počet lidí, kteří se pouští do takzvaného kozího byznysu. Jen počet farmářů se za posledních pět let dokonce zdvojnásobil, dnes jich v Česku podniká okolo čtyř stovek. Z kozího mléka navíc těží i další firmy - v kosmetice nebo třeba v kojenecké výživě.

|Evelyna Kulíšková |Regiony

Udržovat chráněné louky v Praze pomáhají ovce a kozy

Louky v Prokopském a Šáreckém údolí, na Vidouli nebo v Troji opět začala spásat stáda ovcí a koz. Řízenou pastvou magistrát ekologicky udržuje chráněná území v Praze už třináctou sezonu. Dvě čtyřicetihlavá stáda se šesti pasáčky zůstanou na lukách až do října. Praha za zcela ojedinělý způsob údržby městské zeleně zaplatí zhruba 630 tisíc korun.

| A.Rokosová |Příroda

Do Skryjí na Rakovnicku si jezdí pro domácí kozí sýry lidé z celého Česka

Teprve rok je ve Skryjích na Rakovnicku kozí farma. Pavlína Jirsová a její přítel Alexandr tu začali hospodařit a vyrábět kozí sýry loni v dubnu a už teď sem jezdí lidé z různých koutů Česka. Loni ani nedokázali poptávku uspokojit. Teď by chtěli na farmě vybudovat park, kde by návštěvníkům přiblížili, jak vypadá chov koz nebo třeba výroba sýrů.