Kampusy, solární farmy, letiště, parky nebo lidé na předměstích ve Spojených státech. Ti všichni mění sekačky na trávu za ovce. Podle Washington post je to výhodné hned z několika důvodů.
Používání koz jako prevence před požáry není novinkou. Metodu na čas vytlačila těžká technika a herbicidní chemikálie, nicméně s vyšší pravděpodobností vzniku požárů opět nabývá na popularitě
Kozy už letos v únoru zachránily les Bosques de Chacay, když se v Chile kvůli vlně veder a obrovskému suchu šířily lesní požáry, které nakonec usmrtily desítky lidí a tisíce dalších zranily.
Je v tom kus romantiky, také je to levnější. Takhle vysvětluje majitel stáda ovcí a koz, proč zvířata nenaloží na auto, ale posílá s nimi pastevce na sto kilometrů dlouhou cestu přes pohoří Brdy.
Na hory se vrací dávný způsob života někdejších horalů a s ním třeba i hospodářská zvířata. Na krkonošských stráních se pasou ovce, kozy nebo koně - zvířata, která tu dříve běžně s horaly žila. Radost z toho mají nejenom návštěvníci, ale i krajinní ekologové.
Kozí mléko a výrobky z něj jsou v Česku stále populárnější. I díky tomu roste počet lidí, kteří se pouští do takzvaného kozího byznysu. Jen počet farmářů se za posledních pět let dokonce zdvojnásobil, dnes jich v Česku podniká okolo čtyř stovek. Z kozího mléka navíc těží i další firmy - v kosmetice nebo třeba v kojenecké výživě.
Snadný zdroj potravy láká stále více zvířat vyjít z lesů do měst. Plachost ztrácí divoká prasata, která minulý rok v honbě za potravou řádila v Sosnové u České Lípy. Výjimkou nejsou kuny, jezevci ani lišky. Ty vedle vybírání popelnic pravděpodobně nedávno navštívily kozí farmu nedaleko České Lípy.
Na kozí farmě v Prosetíně na Chrudimsku se připravují na nové přírůstky. Od třiceti chovných koz očekávají kolem 50 kůzlátek. Doma ale dlouho nezůstanou, půjdou k dalším chovatelům.
Chov ovcí a koz je jednodušší a dříve jsou vidět výsledky, shodují se někteří farmáři na Liberecku. I když je Liberecký kraj nejmenším krajem v České republice, v chovu koz je na čtvrtém místě a v chovu ovcí na pátém. Stavy hovězího dobytka naopak už druhým rokem klesají.
Louky v Prokopském a Šáreckém údolí, na Vidouli nebo v Troji opět začala spásat stáda ovcí a koz. Řízenou pastvou magistrát ekologicky udržuje chráněná území v Praze už třináctou sezonu. Dvě čtyřicetihlavá stáda se šesti pasáčky zůstanou na lukách až do října. Praha za zcela ojedinělý způsob údržby městské zeleně zaplatí zhruba 630 tisíc korun.
Teprve rok je ve Skryjích na Rakovnicku kozí farma. Pavlína Jirsová a její přítel Alexandr tu začali hospodařit a vyrábět kozí sýry loni v dubnu a už teď sem jezdí lidé z různých koutů Česka. Loni ani nedokázali poptávku uspokojit. Teď by chtěli na farmě vybudovat park, kde by návštěvníkům přiblížili, jak vypadá chov koz nebo třeba výroba sýrů.
Farmáři Dvorských z Olešenky nedaleko Přibyslavi si dnes jako dvacátí převezmou putovní Bartákův hrnec. Jde do prestižní cenu nejlepšího ekozemědělce, jejímž smyslem je propagace biopotravin a šetrného zemědělství.