Bazary dál prodávají auta se stočeným tachometrem, oznámila ČOI. Kontrolovala 65 prodejců

Většina autobazarů podle České obchodní inspekce nadále klame zákazníky. Inspekce zjistila pochybení při 57 procentech kontrol prodejců ojetin. Od května do října zkontrolovala 65 autobazarů. Prodejci ojetin stále používají klamavé obchodní praktiky - stáčejí tachometry či záměrně neuvádějí, že vozidlo bylo havarované, uvedli inspektoři.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tachometr (ilustrační foto)

Tachometr (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nejvíc prohřešků zjistila inspekce v Praze s Středočeském kraji. „Situace se oproti roku 2016 nezlepšila,“ uvedl mluvčí Jiří Fröhlich. Inspekce vytipovala celkem 27 vozidel, která byla následně posuzována v součinnosti se soudními znalci. U devíti z nich byl uváděn nižší stav počtu najetých kilometrů, než ve skutečnosti byl.

Česko je rájem aut se stočenými tachometry, ročně se jich tu prodají statisíce

Číst článek

Jednalo se například o Volkswagen Passat 1.9 TDi, kdy v nabídce byl uveden stav tachometru 210 600 kilometrů. „Dle ukazatele na palubní desce bylo ujeto 210 616 kilometrů. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že toto vozidlo mělo již v září 2015 najeto 276 135 kilometrů. Stav kilometrů byl snížen nejméně o 65 519 kilometrů,“ dodal mluvčí.

Dalším vozidlem s vyšším rozdílem ujetých kilometrů byla Škoda Octavia 1.8 combi 4x4. Na vývěsce umístěné ve vozidle byl uveden stav 150 000 kilometrů. Na ukazateli palubní desky byl stav 146 545 km. Podle zjištění znalce mělo vozidlo již v dubnu 2016 najeto 200 594 kilometrů. Rozdíl v kilometrech tak činil nejméně 50 594 kilometrů.

Dále inspektoři zjistili, že u osmi aut byly prováděny rozsáhlejší opravy například po havárii. Tuto informaci ovšem prodejci zamlčeli. Česká obchodní inspekce uložila autobazarům 24 pokut v celkové výši 860 000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme