Do Chorvatska letos vyjede kolem tři čtvrtě milionu Čechů. Poprvé bez celních kontrol

Chorvatsko je díky čistému moři, nádherné přírodě a snadné dostupnosti tradiční dovolenkovou destinací českých turistů. I letos se určitě udrží na špičce jejich zájmu o letní dovolenou. Oproti předchozím rokům ale bude v něčem jiná: Chorvatsko vstoupí 1. července do Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí lidé korzují kolem moře

Mladí lidé korzují kolem moře | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Členství poznamená i cestování. Na hranicích s ostatními zeměmi unie skončí celní kontroly.

Zůstanou hraniční kontroly, které budou dohlížet na dodržování zákonů. Na některých hraničních přechodech se Slovinskem a Maďarskem ale budou společné, a tak se průjezd urychlí. Ocení to hlavně turisté, kteří se do Chorvatska vydají autem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké změny letos čekají české turisty mířící do Chorvatska, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

„Nebude celnice a mohou si přivézt jídlo, co potřebují, pokud s tím nebudou obchodovat. Proto stoupá zájem o privátní ubytování, i úroveň stoupá. A nemusí mít strach z toho, že je dražší benzin a nafta, nyní jsou na nižší úrovni než u nás,“ vysvětluje Jaroslav Medek z CK Mediteran Travel.

Ani potraviny v obchodech podle něj nahoru nepůjdou. „Ceny potravin zůstanou v podstatě stejné jako u nás. Je jasné, že pršut nebo jejich speciality jsou vždycky dražší, ale co je zajímavé, víno bude v obchodech levnější, protože se musí přizpůsobit cenové relaci Evropské unie,“ doplnil Medek.

Chorvatský autoklub připravil novou službu pro motoristy, kterou využijí na chytrých telefonech. V několika jazycích, zatím ale ne česky, se dozvědí informace o aktuální situaci na silnicích, hraničních přechodech i trajektech. Podívat se budou moci na 150 kamer umístěných na hlavních tazích.

Do Dubrovníku bude létat nová linka z Prahy

A kdo bude k Jadranu hodně spěchat, může kromě tradičního leteckého spojení z Prahy a Ostravy do Splitu využít dlouho očekávanou novinku - linku z Prahy do Dubrovníku společnosti SmartWings.

„Tato část jižní Dalmácie byla nedostupná a od půlky června do konce prázdnin bude jednou týdně létat éro na letiště Čilipi, takže se přiblíží Čechům ostrovy, jako jsou Korčula a Pelješac, okolí Dubrovníku a v neposlední řadě i Černá Hora,“ říká Lubor Šugárek z Vítkovice Tours.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme