Ekonomické informace 11. 12. 2007

Česká měna včera poprvé v historii prolomila hranici 26 korun za euro. Evropská komise schválila pro Česko až 150 miliard korun z operačního programu s názvem Doprava. Porota WTO rozhodla, že cla na dovoz banánů do EU porušují pravidla mezinárodního obchodu. Sedm jihoamerických zemí založilo instituci Banka Jihu. Sdružení obrany spotřebitelů zprovoznilo internetovou službu - lidé tak mohou seznámit zákonodárce se zkušenostmi souvisejícími s právě schvalovanými zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna se včera chvíli obchodovala za 25 korun a 93 haléře za euro. Večer se vrátila nad magickou číslovku 26 a třepotala se tam kolem úrovní 26 korun a 3 haléře. Teď je asi o jeden haléř silnější. Kam se vydá dnes, to uvidíme až po deváté hodině. Odborníci jí další posilování předpovídají, ovšem dnes se nečeká žádná tak výrazná zpráva jako byla včera informace statistického úřadu o rekordní inflaci, která se v listopadu vyšplhala na 5 procent a byla tak nejvyšší za posledních 6 let.

Až 150 miliard korun dostane Česká republika z operačního programu s názvem Doprava, který schválila Evropská komise. Problém ovšem může představovat nedostatek českých peněz. Na projektech placených unií se totiž musí podílet i český stát a stavby předem financovat. Nicméně mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka je přesvědčen, že veřejných zdrojů pro tyto projekty bude dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Hanzelka: Financování dopravních projektů z veřejných zdrojů

Porota Světové obchodní organizace rozhodla ve známé a dlouhé kauze "banány" proti Evropské unii. Konstatovala totiž, že Evropská unie neuvedla svá cla na dovoz banánů do souladu s pravidly mezinárodního obchodu. Otevřela tak hlavně Ekvádoru cestu k uvalení obchodních sankcí na unii v hodnotě milionů eur. Evropská unie tradičně podporuje dovoz banánů z bývalých evropských kolonií, zatímco dovoz z Ekvádoru a dalších zemí mimo sféru svého vlivu administrativně omezuje.

Svět se mění. Jsme svědky velkých přesunů vlivu a moci. Zajímavé v této souvislosti je, že 7 Jihoamerických zemí založilo instituci Banka Jihu, která by se dala přirovnat k nekapitalistické obdobě Mezinárodního měnového fondu. A je nezávislá na mezinárodních finančních institucích kontrolovaných bohatými zeměmi Západu. Banka s počátečním kapitálem sedm miliard dolarů vznikla na popud venezuelského prezidenta Hugo Chaveze, který se snaží ekonomicky prosazovat svoje komunistické názory. I v bance půjde především o politiku. Protože Venezuela dala do nové finanční instituce nejvíce peněz a bude tam mít rozhodující vliv. - říká Pavel Žamberský z Katedry světové ekonomiky Vysoké školy ekonomické.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Žamberský: 7 jihoamerických zemí založilo Banku Jihu

Sdružení obrany spotřebitelů zprovoznilo na internetových stránkách službu, pomocí které mohou lidé seznámit zákonodárce se zkušenostmi, jež souvisejí s právě schvalovanými zákony. Jako první téma SOS zařadilo problematiku diskriminace spotřebitelů, což je podle odborníků stále rozšířený nešvar. Vyjádřit se můžete na internetové stránce: www.spotrebitele.info

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme