Ekonomické informace 13. 1. 2004

O tom, jak bude vypadat regulované nájemné se hned tak nerozhodne. Nedokážou se na tom totiž dohodnout ani vládní strany. Lidovci včera přišli s tím, že chtějí stáhnout příslušný zákon, který už prošel prvním čtením v parlamentu. Sociálně demokratický ministr financí je ale proti tomu. Bohuslav Sobotka si myslí, že lze dosáhnout kompromisu, protože není nutno zrychlit zvyšování nájemného ve všech koutech republiky stejně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

panelový dům

panelový dům | Foto: Jan Rosenauer

Ve hře je návrh na roční růst nájemného asi o 10 %. Největší rozpory jsou ale o tom, zda má horní hranici tvořit průměr všech nájmů v obci, tedy včetně regulovaných - nebo průměr nájmů jen na volném trhu.

Podle předsedy sdružení nájemníků Stanislava Křečka je podstatné rychlé vyřešení současné nejisté situace. Prohlášení lidovců i Sobotky považuje jen za politický krok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Křeček o růstu nájmů

V květnu zřejmě pro občany zdraží leasing. Tato služba se totiž přesune do 22procentní sazby daně z přidané hodnoty. Protože jsou legislativní změny zatím na počátku, vedoucí marketingového oddělení leasingové společnosti ŠkoFin Petr Lehký předpokládá, že se leasingové splátky zdraží o 5 až 7 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Lehký o zdražení leasingu

Dá se čekat, že rostoucí poptávka po financování nákupu automobilů zvýší spotřebitelské úvěry na úkor leasingu.

Fond národního majetku dostal sedm předběžných nabídek na koupi státního podílu v petrochemické skupině Unipetrol. Podle Fondu zatím není oficiálně známa žádná smlouva o eventuálním ustanovení konsorcia zájemců.

Účast v tendru potvrdil polský PKN Orlen. Ten už dříve uzavřel dohodu s firmami Agrofert a ConocoPhillips o spolupráci při privatizaci. Mezi zájemci by měly být také maďarská společnost MOL, česko-slovenská finanční společnost Penta a kazašská ropná a plynárenská společnost KazMunaiGaz.Hovoří se také o Shellu a italské ENI.

Akcie Unipetrolu se včera dostaly na nejvyšší hodnotu za téměř 4 a půl roku obchodování na Pražské burze. Investoři nakupovali titul s přesvědčením, že prodej státního podílu bude výhodný a oni vydělají na následném odkupu akcií. V něm by menšinoví vlastníci mohli dostat kolem 80 korun na akcii. Na burze včera Unipetrol překonal 72 koruny.

Nevládní protikorupční organizace Transparency International jedná s vládou o připravovaném zákonu o střetu zájmů. Trvá na tom, aby parlament přelohu schválil bez poslaneckých pozměňovacích návrhů, které omezí účinnost zákona. Podle člena organizace Davida Ondráčky je navíc nezbytné, aby legislativní proces byl co nejrychlejší.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka o zákonu o střetu zájmů

Česká koruna včera opět zlomila další rekord vůči americkému dolaru. Ten slábne hlavně kvůli špatným ekonomickým ukazatelům amerického hospodářství. Vysoká nezaměstnanost, dvojité zadlužení Spojených států a terotistické hrozby posunuly dolar až pod hranici 25 korun a 30 haléřů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme