Ekonomické informace 17. 5. 2005

Končí doba pro podání žádostí podniků o dlouhodobé vývozní úvěry. Skládka Tušimice začala vyrábět elektřinu spalováním bioplynu. Penzijní fondy zaznamenaly v prvním čtvrtletí roku výrazný nárůst aktiv i počtu klientů. Vítězem soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky se letos stala počítačová společnost Kerio Technologies z Plzně. Podrobněji níže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Do dnešního dne mohou české podniky žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dlouhodobé vývozní úvěry. V letošním roce připadne na podporu vývozu 200 milionů korun, v příštím 300 milionů a půl miliardy mohou podniky získat v roce 2007. Jde o specifickou rozvojovou pomoc podle pravidel OECD. Podle mluvčího ministerstva Iva Mravinace jsou úvěry pro podniky velice výhodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Úvěry pro podniky

Skládka Tušimice začala vyrábět elektřinu spalováním bioplynu. Chce tak ekonomicky i ekologicky využít odpad, který se dosud na skládce pouze ukládal. Součástí projektu byla i výstavba elektrického vedení, které slouží k převodu elektřiny do sítě Severočeské energetiky. Výtěžek z prodeje elektrické energie umožní nezvyšovat výrazně poplatky za ukládání odpadů, což byl podle ředitele skládky Waltera Fiedlera (čti fídlera) také jeden z důvodů této investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

W. Fiedler: Spalování bioplynu

Česká konsolidační agentura nabídla k prodeji akcie několika desítek firem. Nabízený balík má hodnotu 1milionu a 800 tisic korun a zájemci se o něj mohou ucházet do 10. června. Vítězem výběrového řízení se stane účastník, který nabídne nejvyšší cenu.

Penzijní fondy zaznamenaly v prvním čtvrtletí roku výrazný nárůst aktiv i počtu klientů. Podle údajů ministerstva financí jich za 3 měsíce přibylo 85.000, což je na téměř vyčerpaném trhu velmi dobrý výsledek. Náměstek ministra financí Tomáš Prouza ale vidí problém v tom, že klientela postupně stárne a penzijním fondům se nedaří přilákat dostatek mladších pojištěnců. Lidé si navíc obvykle na důchod platí jen malé částky. Tohoto zjištění by se podle Tomáše Prouzy mělo využít při tvorbě nové penzijní reformy.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Penzijní reforma

Vítězem soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky se letos stala počítačová společnost Kerio Technologies z Plzně. Na druhém místě skončil Hewlett-Packard a další místa obsadily společnosti GlaxoSmithKline, GE Money Bank a British American Tobacco. Pro vynikající zaměstnavatele je charakteristické, že jejich pracovníci jsou motivovaní a ve svém zaměstnání spokojení. Podle výkonného ředitele vítězné společnosti Martina Sýkory mají podobné soutěže smysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Sýkora: Soutěž o nejlepšího zaměstnavatele

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme