Ekonomické informace 18. 7. 2001

Do konce roku chce vláda vybrat majitele dosavadních podílů státu v elektroenergetice a plynárenství. Akcie ČEZu si znovu polepšily. Philips se propadl do červených čísel a ceny cigaret se začnou yvrovnávat s ostatními kandidátskými zeměmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do konce roku chce vláda vybrat majitele dosavadních podílů státu v elektroenergetice a plynárenství. Proto by už dnes měla rozhodnout o firmách, které budou radit při privatizaci. Pro sektor elektroenergetiky navrhují ministerstva průmyslu a financí zvolit společnost Deloitte and Toucha pro plynárenství banku ABN AMRO. Podle mluvčí Ministerstva průmyslu Anny Stárkové by obě společnosti měly být osloveny přímo bez výběrového řízení.

V této souvislosti jistě ministry potěší poslední vývoj na burze. Akcie elektrárenské společnosti ČEZ totiž začaly dohánět ztrátu své hodnoty ze začátku týdne a jejich cena poskočila o téměř 10 procent. Navíc zájem francouzské společnosti Electricité de France o českou elektroenergetiku i přes požadavky německé vlády týkající se Temelína stále trvá. Prohlásil do mluvčí firmy s tím, že očekává vyhlášení tendru na privatizace 64 procent akcií ČEZu.

Vláda dnes také udělá tečku za existenci Revitalizační agentury, a to projednáním závěrečné zprávy Ministerstva financí. Podle mluvčího ministerstva Libora Vacka za celé období působení agentury stát na tuto instituci vynaložil 306 milionů korun. Zmíněné náklady ale nevyrovnaly téměř žádné příjmy agentury.

Nizozemská firma Philips zažívá těžké časy. Hospodaření největšího evropského výrobce spotřební elektroniky skončilo ve druhém čtvrtletí ve ztrátě 770 milionů eur. Jak informuje náš zpravodaj ze zemí Beneluxu Milan Fridrich, firma přitom očekává, že se dostane z červených čísel nejdříve na počátku příštího roku.

Po zavedení jednotné ceny cigaret, které nastane během příštích měsíců, by například Startky mohly zlevnit a naopak dražší značky ještě podražit. Prohlásil to ředitel vnějších vztahů Philip Morris Aleš Janků. Podle něj se sice zdražením ještě nepřiblížíme cenám cigaret, které nás čekají po vstupu do Evropské unie, zejména kvůli daňovému zatížení, ale zato už budou srovnatelné s dalšími kandidátskými státy.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme