Ekonomické informace 24. 5. 2002

Ministr financí Jiří Rusnok se shodl se zástupci Trutnovské výzvy na tom, že příliš silná měna škodí domácímu průmyslu. Rusnok připomněl, že kabinet proti silné koruně bojuje, což ho stojí dost peněz. Ministr zopakoval, že vláda nepustí na trh žádné devizové příjmy z privatizace a pozastaví emisi eurobondů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Silná koruna

Podnikatelé nemusí měnit své staré živnostenské listy. Novela zákona, která vstupuje dnes v platnost, totiž zrušila povinnost výměny původních živostenských oprávnění pro volné živnosti za nové. Odechli si tak podnikatelé, ale i úředníci. Podle vedoucího obecního živnostenského úřadu v Pardubicích Jana Linharta, by totiž případná výměna živnostenských listů byla nesmírně administrativně náročná.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Linhart: Živnostenské listy

Bojkovické Zevetě se podařilo překonat krizi. Z předloňské ztráty 7,5 milionu se přehoupla k zisku téměř 10-ti milionů korun. Civilní a vojenská výroba byla rozdělena do dvou nezávislých dceřinných společností a bez výrazného snižování počtu zaměstnanců ve firmě také prudce vzrostla efektivita práce. Pro ČRo to komentoval generální ředitel Zevety Radoslav Moravec.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Moravec: Zeveta Bojkovice

Jako první z kandidátských zemí se Česká republika rozhodla výrazněji lobbovat u orgánů Evropské unie, a proto otevře Českou podnikatelskou reprezentaci v Bruselu. Smlouvu o vytvoření a provozu kanceláře podepsaly ministerstvo průmyslu a obchodu, agentura Czechtrade a vlivné podnikatelské svazy. Tato aktivita v Bruselu by měla především usnadnit přístup našich malých a středních firem do tendrů Evropské Unie.

Zachránit loděnici v přístavu Štětín se snaží polská vláda.. Dříve jedna z největších loděnic na Baltu se totiž dostala do hluboké platební neschopnosti a přes 5 tisíc jejích pracovníků je už skoro 3 měsíce na nucené dovolené. Jak dodává náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, zálěžet teď bude na tom, jestli se státu podáří získat loděnici zpět od soukromých investorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Loděnice Štětín

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme