Ekonomické informace 26.1. 2006

Antimonopolní úřad by měl rozhodnout o tendru na dodavatele elektronického mýtného. K závěru by mělo dospět jednání České republiky s Hyundai. ČNB bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. PPF nabídla za pohledávky České konsolidační agentury vůči Setuze přes půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Do dnešního dne by měl antimonopolní úřad rozhodnout o regulérnosti tendru na dodavatele systému elektronického mýtného. Pokud úřad výsledek soutěže potvrdí a jejím vítězem se stane rakouský Kapsch, firmy, které podnět proti tendru podaly, se proti rozhodnutí úřadu odvolají. Včera to potvrdili zástupci společnosti Autostrade i sdružení Mytia, kteří považují postup ministerstva dopravy v tendru za protiprávní. Pokud antimonopolní úřad soutěž zruší, podá rozklad zřejmě naopak firma Kapsch.

K závěru by dnes mělo dospět také několikadenní jednání našeho státu se zástupci automobilky Hyundai o její možné investici v České republice. Rozhodné slovo se ale podle mluvčího ministerstva průmyslu Ivo Mravinace ještě očekávat nedá, a to i přesto, že základní struktura investiční pobídky už byla dohodnuta dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Hyundai

Výsledky čtyřdenního jednání zveřejní během dopoledne ministr průmyslu Milan Urban.

Česká národní banka dnes bude rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb. Podle ekonomů je zřejmě nezmění. Analytička Raiffeisenbank Helena Horská ale předpokládá, že změní alespoň odhady letošního vývoje naší ekonomiky. Zmírní například očekávání, pokud jde o růst inflace, a to povede i ke změně plánů ohledně budoucího nastavení sazeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Změní odhady

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že ministr financí Bohuslav Sobotka hájí zájmy soukromé banky ČSOB. V České konsolidační agentuře totiž leží balík úvěrů, za které stát v roce 2002 zaplatil bance 11 miliard. Jenže jsou právně závadné a v podstatě nikdy neexistovaly. Podle Tlustého chce Sobotka pohledávky prodat zpět ČSOB za pouhou korunu. Přitom by měl požadovat navrácení 11 miliard. Podle Bohuslava Sobotky v České konsolidační agentuře závadné úvěry jsou, ČSOB za ně ale zaplatit nechce a pokud by tyto miliardy musela vrátit, bude je prý na základě smluv se státem požadovat po ministerstvu financí. Každá strana sporu si totiž tyto smlouvy vykládá jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Každá si to vykládá jinak

570 milionů korun. Tolik nabídla finanční skupina PPF za pohledávky České konsolidační agentury vůči potravinářské firmě Setuza. Nabídka PPF je o 105 milionů korun vyšší než cena, na kterou dluh Setuzy ohodnotili odborníci a za kterou by konsolidační agentura dluh převedla na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. To, že finanční skupina o pohledávku projevila písemný zájem, potvrzuje mediální zástupce PPF Investments Jan Piskáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Piskáček: PPF projevila zájem

Konsolidační agentura už nabídku skupiny PPF obdržela, její dozorčí rada dnes ale přesto bude na základě rozhodnutí vlády jednat o převodu pohledávky na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme