Ekonomické informace 30. 8. 2005

Černé zlato nestále zdražuje takovým tempem, jaké jsme si ještě před rokem neuměli ani představit. Včera překonala cena ropy 70 dolarů za barel. Právě dnes zveřejní Energetický regulační úřad, jak se změní ceny plynu od 1. října letošního roku. Do jižních Čech míří peníze dalšího investora. Společnost Linde Pohony se rozhodla rozšířit svůj výrobní závod v Českém Krumlově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Miroslav Konvalina

Cena ropy včera překonala 70 dolarů za barel. Aktuálně za to může hurikán Katrina, který zasáhl ropný průmysl v Mexickém zálivu.Tam je soustředěna čtvrtina produkce ropy celých Spojených států, tedy 1,5 milionu barelů denně. I když posléze ceny klesly k 68 dolarům za barel, očekává se další zdražování. Ruku v ruce s ropou porostou i ceny dalších energií.

Právě dnes zveřejní Energetický regulační úřad, jak se změní ceny plynu od 1. října letošního roku. Zřejmě si za plyn pořádně připlatíme. Jak to odhaduje Tibor Bokor z Wood and Company?

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Cena plynu

Energetická společnost ČEZ předložila Fondu národního majetku nabídku na koupi většinového podílu ve státní společnosti Severočeské doly. Drží v nich už 37procentní akciový podíl. Vláda dala v červenci ČEZu tříměsíční exkluzivitu na koupi největší české uhelné společnosti.

Český statistický úřad dnes zveřejní, jak se vyvíjely reálné mzdy ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Analytici odhadují, že se zvýšily o 4,4 procenta a že také oproti prvnímu čtvrtletí vzrostla reálná kupní síla obyvatel. Podle Heleny Horské z Reiffeisenbank se mzdy zvýšily oproti loňsku jak v podnikatelské tak v nepodnikatelské sféře.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Reálné mzdy

Do jižních Čech míří peníze dalšího investora. Společnost Linde Pohony se rozhodla rozšířit svůj výrobní závod v Českém Krumlově. Společnost tady investuje skoro 700 milionů korun a v budoucnu tak zaměstná až 250 lidí. V čem spočívá nový výrobní program, který se v Krumlově rozjede v lednu, vysvětluje mluvčí agentury Czech Invest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Linde Pohony

Během příštích dvou let by měli přijít do střední a východní Evropy velké investice z Jižní Koreje. Tamní investoři mají o středoevropský region čím dál větší zájem. Se zástupci velkých korejských společností jednal místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Jižní Korea

Česká obchodní inspekce se dohodla s hygieniky na tom, jak by měl fungovat systém kontrol v restauracích. Obě strany se dostaly do sporu, když nechala Obchodní inspekce zavřít některé restaurace, protože nevyhovovaly z hygienických důvodů. Zasáhla tím do pravomocí hygienické kontroly. Výsledky jednání shrnul ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pěkný: Kontroly v restauracích

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme