Ekonomické informace 31. 8. 2006

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodne o dalším nastavení úrokových sazeb. Dnešek je posledním dnem k zaplacení daně z nemovitosti pro samostatně hospodařící rolníky. Elektřina pro firmy příští rok zdraží téměř o 17 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodne o dalším nastavení úrokových sazeb. Finanční trhy ale neočekávají, že by je centrální bankéři změnili a to ani přes to, že na dnešním zasedání budou chybět 2 členové rady. Jejich absence by přitom podle analytika Citibank Miroslava Plojhara mohla rozhodnutí o sazbách ovlivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Plojhar: Sazby

Základní úroková sazba by tak měla zůstat na současných 2 a čtvrt procentech. Sazby dnes zřejme nezvyší ani Evropská centrální banka, kterou čeká stejné rozhodování. Reakce finančních trhu bude ekonoma Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance záviset především na doprovodném vyjádření šéfa evropské centrální banky Jeana Clauda Tricheta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: ECB

Dnešek je posledním dnem k zaplacení daně z nemovitosti pro samostatně hospodařící rolníky. Týká se těch poplatníků, kteří mají daňovou povinnost vyšší než tisíc korun. Libor Janoušek, ředitel Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu dodává, jaké sankce čekají daňové poplatníky, kteří svou povinnost včas nesplní.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Janoušek: Daň z nemovitosti

Elektřina pro firmy příští rok zdraží téměř o 17 procent. Vyplývá to z výsledků letošní druhé aukce elektřiny, kterou pořádala společnost ČEZ. Trh tak výrazný nárůst ceny neočekával, počítal zhruba jen s 15% zdražením. Jak se téměř 17procentní zvýšení velkoobchodních cen projeví v cenách elektřiny pro domácnost, upřesňuje analytik společnosti Wood and Company Tobor Bokor.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Elektřina

Plyn by mohl naopak zlevnit. Ceny zemního plynu by se mohly snížit ještě v letošním posledním čtvrletí. Společnost RWE Transgas, která ovládá 80 procent tuzemského trhu s plynem, totiž sama navrhla Energetickému regulačnímu úřadu jeho zlevnění. A důvod? Povedlo se jí dojednat lepší podmínky se svými dodavateli. O tom, o kolik plyn pro odběratele zlevní, rozhodnuje Energetický regulační úřad. Ten má ceny plynu platné od 1. října oznámit během dneška.

Živnostníci budou od příštího roku platit nižší nemocenské pojištění. Místo současných povinných 4,4 procenta budou odvádět jen dvě a půl procenta. Vyplývá to nových právních předpisů, které začnou platit od 1. ledna 2007. Proč se platby nemocenského pojistění snížují, vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Nemocenské pojištění

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme