Ekonomické informace 5. 5. 2005

Regulované nájmy by se v příštích letech mohly zvyšovat průměrně o deset procent ročně. Český statistický úřad dnes zveřejní informace o tom, jak se vyvíjela březnová obchodní bilance. Do Krnova míří první německý investor. Německá vláda začala bojovat s konkurencí daňově výhodnějších východoevropských zemí. Více než dva roky vykazovala pražská burza velmi silný růst cen akcií. V současné době ale posloucháme neustále zprávy o tom, že burza klesá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště v Ústí nad Labem

Sídliště v Ústí nad Labem | Foto: Jan Rosenauer

Regulované nájmy by se v příštích letech mohly zvyšovat průměrně o deset procent ročně. S takovým návrhem přišel nový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Podle jeho představ bude pro výpočet podstatná tržní hodnota nemovitosti, od které se nájemné bude odvíjet. Martínek předpokládá, že pokud jeho návrh projde vládou a schválí ho poslanci i senátoři, měly by se regulované nájmy zastavit na hodnotě pěti procent tržní hodnoty nemovitosti. Podle šéfa Asociace realitních kanceláří Ivana Žikeše návrh ministerstva není tím, co by si realitní agenti představovali, ale rozhodně jde o krok správným směrem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Žikeš: Je to krok správným směrem

Český statistický úřad dnes zveřejní informace o tom, jak se vyvíjela březnová obchodní bilance. Helena Horská z Raiffeisen Bank předpokládá, že bude v porovnání s únorovými výsledky o něco horší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horská: Obchodní bilance

Do Krnova míří první německý investor. Firma Sander bude v průmyslové zóně Červený Dvůr vyrábět automobilové součástky a postaví si na to novou továrnu. Místostarosta Krnova Jaroslav Vrzal potvrdil, že stavba začne tento měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrzal: Stavba továrny

Německá vláda začala bojovat s konkurencí daňově výhodnějších východoevropských zemí. A chce udržet investice doma. Navzdory ostré rétorice předsedy SPD Münteferinga, který označil podnikatele za kobylky spásající jednotlivé firmy, dala levicová vláda včera zelenou podstatnému odlehčení podnikatelské sféře. Na základě březnového jednání s opozicí, se rozhodla prosadit snížení podnikových daní, které jsou zatím nejvyšší v Evropské unii. Jak konkrétně vypadá návrh vlády, který musí ještě přijmout obě komory německého parlamentu, to ví náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šťáhlavský: Snížení podnikových daní

Více než dva roky vykazovala pražská burza velmi silný růst cen akcií. Během jediného roku se české cenné papíry vyšplhaly o více než 40 procent a pražská burza se tak stala jednou z nejlepších investičních příležitostí. V současné době ale posloucháme neustále zprávy o tom, že burza klesá. Hlavním důvodem, je podle Jana Procházky, hlavního ekonoma společnosti Cyrrus, zejména negativní nálada na všech tradičních trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Procházka: Pokles pražské burzy

Podle Procházky by obrat mohl nastat až po letních prázdninách. Více se dozvíme v dnešním Ekonomickém magazínu.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme