Ekonomické informace 6. 4. 2007

Nová ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová dala výpověď sedmi ředitelům pražské centrály této společnosti. Letos se u nás více kupují nové automobily. Pražská burza šplhá na historická maxima. Asijské ekonomiky, které před 10 lety postihla finanční krize, rostou a v těchto zemích ubývá chudých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Auto

Škoda Auto | Zdroj: ČTK

Nová ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová dala výpověď sedmi ředitelům pražské centrály této společnosti. Jejich funkce úplně zrušila. Příhodová chce v následujících dvou až třech měsících snížit počet administrativních pracovníků pražského ústředního inspektorátu zhruba na 70 z dnešních 96 a chce také zjednodušit jeho organizační strukturu. Změny se ale nebudou týkat oblastních inspektorátů, které vykonávají kontrolní činnost. Potvrdila to mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fléglová: Personální změny

Letos se u nás více kupují nové automobily. Podle údajů Svazu dovozců automobilů stoupl prodej nových osobních aut v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 9 procent na 30 tisíc vozů. Lehkých užitkových automobilů se prodalo téměř 13 tisíc, což je oproti prvnímu loňskému čtvrtletí o 23 procent více. Je to nevídaný růst, protože v minulých několika letech se projevovala spíše stagnace. Svědčí to o tom, že se ekonomická situace zlepšuje natolik, že se více obnovuje vozový park. Pozitivní vliv měla i nebývale teplá zima. Výrazně stouply i dovozy ojetých vozů - 50 tisíc dovezených ojetin znamená meziroční růst o 57 procent.

Pražská burza šplhá na historická maxima. Index PX, který sleduje hodnotu akcií jedenácti firem hlavního trhu, se pohybuje kolem 1745 bodů. Tak drahé ještě české akcie od začátku obchodování v roce 1993 nebyly. Dnešní obchodování bude nejspíš klidné. Blíží se totiž velikonoční svátky a mnoho trhů ve světě proto dnes ani neotevře, jak potvrzuje i Jan Pavlík z Wood and Company.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pavlík: Pražská burza

Asijské ekonomiky, které před 10 lety postihla finanční krize, rostou a v těchto zemích ubývá chudých. Říká to aktuální zpráva Světové banky. Podle ní rozvojové ekonomiky vloni vykázaly osmiprocentní růst hrubého domácího produktu, což je nejvíce od r.1997. Krize před 10 lety zasáhla zejména Indonésii, Jižní Koreu, Malajsii, Filipíny a Thajsko, negativní dopad ale měla i na ostatní státy regionu. Pokračuje východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Asijské ekonomiky

Přibývá lidí, kteří se stravují v rychlých občestveních. Například Společnost McDonald´s měla loni v České republice tržby za 2 a půl miliardy korun. Alespoň jednu položku z celosvětově unifikovaného menu si u McDonald´s loni koupilo 44,5 milionu lidí.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme