Ekonomické informace 8. 2. 2005

Vláda bude jednat o nové definici sociálního bydlení. Ekonomové odhadují vyšší počet nezaměstnaných. Tři desítky odborníků z ciziny mají zájem usadit se v České republice. Továrna na lana Lanárna přijala nové pracovníky, zvyšuje se počet zakázek. Rusko může Pařížskému klubu splatit v předstihu miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravené paneláky

Opravené paneláky | Foto: Jan Rosenauer

Byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních by měly spadat do kategorie sociálního bydlení. O tomto návrhu ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky bude dnes jednat vláda. Nová definice sociálního bydlení souvisí se snahou kabinetu zachovat i po roce 2007 u značné části nově postavených bytů nižší daň z přidané hodnoty.

Dnes se od ministerstva práce a sociálních věcí dozvíme, kolik lidí bylo v lednu bez práce. Ekonomové odhadují, že se počet nezaměstnaných zvýšil. Jednak skončily sezónní práce ve stavebnictví a lesnictví, kromě toho mnoha lidem vypršely pracovní smlouvy na dobu určitou. Vladimír Pikora z Volksbank CZ proto očekává nezaměstnanost na úrovni 9,2 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Nezaměstnanost

Dalších 33 odborníků z ciziny má zájem usadit se i se svými rodinami v České republice. Přihlásili se do pilotního projektu ministerstva práce a sociálních věcí s názvem " Výběr kvalifikovaných zahraničních pracovníků". Ti mají možnost získat trvalý pobyt už po dvou a půl letech místo obvyklých deseti. Od roku 2003, kdy projekt běží, do něj vstoupilo přes 370 zájemců. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Beránkové jich mohlo být mnohem více, ale řada z nich nesplňuje velmi přísné podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Odborníci z ciziny

Závod Lanárna společnosti ŽDB přijal nové pracovníky, protože má více zakázek. Továrna patří mezi šest největších producentů lan v Evropské unii. Vůbec první lana vyrobila bohumínská firma před 55 lety. Některé z jejích produktů unesou až 250 tun, tolik například váží čtyři plně naložená letadla Boeing 737. Většinu své produkce vyváží, jak potvrdil ředitel závodu Milan Lalák.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Lalák: Více zakázek

Český statistický úřad dnes zveřejní, jak rostly spotřebitelské ceny v lednu. Tento měsíc byl podle ekonomky Markéty Šichtařové ze společnosti NextFinance velmi nestandardní, protože se zvyšovaly také regulované ceny.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Regulované ceny

Rusko může splatit Pařížskému klubu věřitelských států v předstihu dalších 11 až 12 miliard dolarů. Splátku může poslat během šesti měsíců, uvedl dnes vysoce postavený zdroj z ruského ministerstva financí. Rusko dluží Pařížskému klubu 21,5 miliardy dolarů. Počátkem minulého roku předčasně splatilo 15 miliard dolarů. Peníze získává Rusko ze stabilizačního fondu, kam si odkládá příjmy z prodeje ropy na světovém trhu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme