Evraz Vítkovice zvažuje ukončení výroby oceli a propouštění

Vítkovický Evraz uvažuje o ukončení výroby oceli. Důvodem jsou rostoucí náklady na emisní povolenky. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl šéf společnosti Dmitrij Ščuka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

Pokud by hutní firma starou ocelárnu skutečně uzavřela, o práci by mohlo přijít asi 200 zaměstnanců. Krok by negativně dopadl také na další firmy. Například Arcelor Mittal by přišel o část odbytu surového železa.

Evraz, stejně jako další firmy, si od příštího roku musí kupovat emisní povolenky. Jeho konkurenti je ale dostanou zdarma. Evraz je jediná firma, která nárok na bezplatné emisní povolenky nemá.

Důvod spočívá zejména v evropských pravidlech, podle kterých se přidělují. Bezplatné povolenky mohou totiž dostat jen hutě, které mají buď vysokou pec nebo elektroocelárnu. Vítkovice ale nemají ani jedno. Surové železo totiž nakupují od sousedních hutí Arccelor Mittal Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možnosti ocelárny Evraz, která zvažuje ukončení výroby ocely, uvažoval v Dopoledním Radiožurnálu Tomáš Medek

Pokud by musely povolenky nakupovat, stály by ji při dnešních cenách asi tři miliony eur, tedy 74 milionů korun ročně. Podle firmy tak jde o nerovné zacházení.

Další alternativou k ukončení výroby ocele je možnost výstavby nové elektro-ocelárny za asi 2 miliardy a 800 milionů korun, což by firmě pomohlo dostat se k povolenkám zdarma.

Pokud však nedojde ke změně přidělování emisních povolenek, bude muset firma nějakým způsobem upravit výrobu. Je tak možné, že výrobu oceli zcela zruší a ponechá v provozu jen válcovnu plechů, která by zpracovávala polotovary dovážené v Ukrajiny nebo z Ruska. A to by znamenalo i zmíněně propouštění.

Tomáš Medek, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme