Koruna prolomila hranici 22 koruny za dolar

Koruna je vůči dolaru nejsilnější v historii. Česká měna prolomila psychologickou hranici a obchodovala se za 21 korun 99 haléřů za dolar. K euru se dostala až na hranici 29 korun 37 haléřů. Podle vicepreniéra pro ekonomiku Martina Jahna se dostáváme k takovému kurzu, který může být pro české vývozce velmi nepříjemný.Příliš silná koruna by totiž mohla ohrozit jejich konkurenceschopnost. Za své zboží dostávají v přepočtu méně peněz. Naopak zlevňuje zboží dovážené ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruna a euro

Koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Silná koruna je nevýhodná pro naše vývozce, protože zdražuje export. Jak Radiožurnálu řekl majitel Sklárny Novosad František Novosad, přemýšlí o propuštění svých zaměstnanců. "Samozřejmě nějak se člověk musí bránit, takže jsme zastavili veškerý rozvoj, protože na to nejsou prostředky. Všichni srovnávají naše ceny s cenami asijských výrobců, kde jsou jiné náklady než u nás. Uvažujeme o nějaké redukci zaměstnanců. Moje firma zaměstnává pod 150 lidí a pokud se nám nepodaří najít jiná teritoria na odbyt, vývoj zřejmě půjde dál ke snižování počtu zaměstnanců."

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn vidí v posilování měny i pozitiva. "Na jednu stranu je posilování koruny pozitivním signálem, že zahraniční finanční komunita vnímá českou ekonomiku s potenciálem růstu a vnímá i českou politickou scénu jako v podstatě stabilní. Na druhou stran už takto silné skokové posilování koruny má výrazný dopad na české exportéry a může do jisté míry snížit i trend ve snižování schodku obchodní bilance."

Na cenu zahraničních zájezdů podle Michala Šeby z Asociace cestovních kanceláří nebude mít takový kurz bezprostřední dopad. Nevylučuje ale, že k tomu později dojde. "V průběhu sezóny, pokud dolar zůstane, tak k určitým zlevněním nabídek dojde, určitě na místě v dolarových oblastech budou mít naši turisté levnější život." Ani analytik Jaromír Beránek, ředitel firmy Mag Consulting, si nemyslí, že se kvůli silné koruně ceny zájezdů výrazně změní. "V současné době všechny cestovní kanceláře mají své ceny zájezdů na letošní rok nastavené a mají vytištěné katalogy. Nelze předpokládat, že by výraznějším způsobem měnily ceny. Pokud se tento kurz udrží, lze předpokládat, že celá řada cestovek bude bojovat cenami na poslední chvíli."

Situaci pozorně sleduje Česká národní banka. Její viceguvernér Luděk Niedermayer dnes podle informací společnosti Patria Online nevyloučil možnost přímého zásahu proti silné koruny. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka by intervence mohly rychle sílící korunu uklidnit. "Intervence proti silné koruně vyloučeny nejsou. Je to legitimní nástroj centrální banky, který poměrně hojně využívá například sousední Slovenská centrální banka v boji se silnou slovenskou korunou. Dlouhodobě intervence úspěšné nejsou, krátkodobě však mohou trend sílící měny zpomalit."

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Jitka Hanžlová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme