Obliba bioplynových a solárních elektráren skončí zřejmě už na konci roku

Boom solárních elektráren a bioplynových stanic zřejmě brzy skončí. Změna klíčového zákona by měla platit od začátku příštího roku. Provozovatelé nových zdrojů energie potom nedostanou podporu a provoz takových zařízení se nevyplatí tolik, jak tomu je dnes. Vše ale záleží na rychlosti legislativního procesu, zákon musí projít vládou, parlamentem a musí ho podepsat prezident.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Provozovatel solární elektrárny nebo bioplynové stanice má k dispozici poměrně rozsáhlé - státem garantované - podpory. Se změnou zákona to skončí. Energetický regulační úřad chce - podle svého mluvčího Jiřího Chvojky - především chránit koncového spotřebitele, který se na úhradě takové podpory podílí v ceně elektřiny.

„Současný stav té podpory se vlastně obrátil proti všem konečným spotřebitelům,“ dodává s odvoláním na zvyšující se cenu energií mluvčí Chvojka. Česká republika také splnila plán výroby energie z obnovitelných zdrojů, což je dalším důvodem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brzký konec boomu solárních elektráren a bioplynových stanic předvídá Milan Kopecký

V neposlední řadě to je obava regulačního úřadu o další boom nikoli solárních nebo bioplynových stanic, ale bio-metanových stanic, které fungují podobně, ale slouží k výrobě plynu.

„Pokud by tato novela nebyla přijata, tak tady hrozí podobný boom, jako hrozil se solárními elektrárnami v letech 2009 a 2010, tak hrozí podobný průšvih s bio-metanovými stanicemi.“

Proti ukončení podpory je mimo jiné Česká bioplynová asociace. Na území Čech je v provozu bezmála 500 stanic. Jan Matějka z představenstva Asociace říká:

„Nebude postavena už zřejmě ani jedna stanice. Nelze totiž očekávat snížení cen technologií, jako je tomu u fotovoltaiky.“

Konec podpory se má týkat bioplynových stanic a velkých solárních systémů. Ty malé na střechách rodinných domů o podporu nepřijdou.

Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme