Slovenský parlament představil veřejnosti ústavní dluhovou brzdu

Slovensko už ví, jak bude vypadat jeho dluhová brzda zakotvená v ústavě. Jde o zákon, který určuje maximální bezpečnou úroveň veřejného dluhu, a počítá se sankcemi za její prolomení. Zákon chce podpořit vláda i opozice, což je v podmínkách současného slovenského parlamentu unikát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava - Slovensko

Bratislava - Slovensko | Foto: Vojtěch Berger

Poslanci stanovili maximální výšku dluhu na 60 procent HDP pro nejbližší roky, postupně by ale měla hranice klesat na 50 procent HDP.

Sankce pro vládu za porušení pravidel jsou několikastupňové. Od prosté interpelace ministra financí, přes zmrazení ministerských platů, až po vyslovení nedůvěry kabinetu.

Dále zákon počítá například se vznikem rady odborníků pro rozpočtovou zodpovědnost. Protože jde o změnu ústavy, vláda se musí dohodnout na podpoře zákona i s opozicí.

Návrh vychází z reality současného veřejného dluhu na Slovensku, který loni dosáhnul asi 41 procent HDP, a letos má dále stoupnout. Návrh zákona je teď k dispozici pro veřejnou diskusi, která bude trvat měsíc. Pokud zákon schválí parlament, začne platit v březnu příštího roku.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme