Stát by mohl prodat část svých akcií v podniku ČEPRO

Dnes se začne rozhodovat o budoucnosti státního podniku ČEPRO. Poprvé se totiž sejde meziresortní komise, která bude zkoumat návrhy managementu tohoto státního podniku. ČEPRO má na starosti zásoby státních hmotných rezerv. Kromě toho podniká v přepravě, skladování a prodeji ropných produktů a má síť čerpacích stanic EuroOil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V tuto chvíli je podnik na vrcholu své hospodářské výkonnosti, tvrdí vedení podniku ČEPRO. Je prý proto nejvyšší čas přemýšlet o dalším rozvoji. O tom musí rozhodnout vlastník - tedy stát. Zřídil na to speciální meziresortní komisi, ve které dnes zasednou dva zástupci ministerstva financí, dva odborníci z ministerstva průmyslu a dva členové nejvyššího vedení podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké varianty si představuje vedení firmy ČEPRO, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová.

Jedním z nich bude generální ředitel Jiří Borovec. Ten potvrdil, že podnik počítá se třemi různými variantami. „Na skupině budeme preferovat variantu integrace s rafinérií. Vycházíme z toho, že byly učiněny analýzy, mimochodem i analýza NERVu, která doporučuje prodej 20 až 30 procent akcií,“ řekl s tím, že vedení ČEPRO se k této variantě nepřiklání.

„Věříme, že by bylo lepší zvýšit hodnotu pro stát tím, že bychom případně vyměnili aktiva nebo akcie naší společnosti za aktiva nebo akcie rafinérie. Aby z toho měl stát tu hodnotu, to znamená – budeme doporučovat zachování majority státu v ČEPRO a případnou směnu akcií za akcie rafinérie,“ upřesnil Borovec.

Podíl v rafinériích

Získat podíl v některé z rafinérií by pro podnik znamenalo zvýšení stability a jistoty. Zvlášť v době, kdy dlouhodobě klesá spotřeba pohonných hmot. A zvýšit hodnotu firmy by se managementu líbilo víc, než kdyby stát prodal část jeho akcií za hotové a peníze utopil ve státním rozpočtu. ČEPRO už předběžně jednalo se třemi společnostmi.

„Zatím jsme udělali jen průzkumnou schůzku na různé strany. Jednali jsme se skupinou PKN Orlen, se skupinou MOL. Položili jsme jim otázky: Měli byste zájem o integraci s ČEPRO. Jednali jsme s Agipem nebo ENI a všechny tyto tři subjekty řekly, ano, měly bychom. Na trhu by bylo ještě několik dalších potenciálních kandidátů, ale s nimi jsme zatím nejednali,“ řekl Borovec.

Italská ENI vlastní čerpací stanice Agip a má 32procentní podíl v České rafinérské. Maďarský MOL je hlavním vlastníkem slovenského Slovnaftu. A PKN Orlen je majitelem Unipetrolu. V úvahu pro jednání o výměnu akcií by připadaly ještě Shell nebo ÖMV. U nich ale není jisté, jaký budou mít o Českou republiku zájem.

Ruské firmy ČEPRO neoslovilo

Jiří Borovec ale rozhodně popřel spekulace, které se objevily v tisku. ČEPRO podle něj nikdy nejednalo o možném propojení se žádnou ruskou firmou. „Na nás se nikdo neobrátil a my jsme s nikým z ruských subjektů, ani jejich spřátelených firem, nejednali.“

Rozhodnout musí vlastník firmy, tedy stát. Vedení ČEPRO počítá ještě se dvěma možnými scénáři. Buď se nezmění nic, nebo se podnik více zaměří na přepravu ropy.

„Předpokládám, že by prvním hmatatelným krokem této skupiny mělo být zadání pro výběr poradenské společnosti, která by měla vytvořit nadstavbovou strategii, která zohlední nejenom to, co jsme vypracovali my, ale tato poradenská agentura by měla ještě zvážit ostatní parametry, ať už geopolitická, bezpečnostní nebo dopadu na zbytek naší petrolejářské branže,“ dodal Borovec. Myslí tím například MERO - další státní podnik, který se pohybuje ve stejné oblasti a provozuje ropovody.

Pokud jde o plány podniku ČEPRO - jeho vedení připouští, že pokud by se stát přiklonil k jeho návrhu a umožnil by firmě získat podíl v některé z rafinérií, jako další logický krok by mohlo časem následovat i například vytvoření holdingu s partnerskou firmou.

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme