Spojené státy a Evropská unie vyřešily vleklý spor o cla na hliník a ocel, která zavedl exprezident Trump

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na vyřešení vleklého obchodního sporu ohledně amerických cel na ocel a hliník. Oznámila to v sobotu americká ministryně obchodu Gina Raimondová. Dohoda také ruší odvetná unijní cla na americké výrobky. Spor zahájil v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump, který zavedl cla na dovoz oceli a hliníku z EU a z řady dalších států.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Washington/Řím (Aktualizováno: 22:19 30. 10. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropští oceláři se brání levným dovozům z Číny (ilustrační foto)

Evropská unie a Spojené státy vyřešily vleklý spor o cla na hliník a ocel. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Raimondová uvedla, že dohoda zachovává americká cla na ocel a hliník zavedená Trumpem podle odstavce 232 zákona o obchodní expanzi z roku 1962. Zároveň ale umožní vstup omezeného množství výrobků z EU do Spojených států a pomůže oběma ekonomikám čelit společnému problému, kterým je globální nadměrná kapacita dodávek převážně z Číny.

Lídři na summitu G20 podpořili globální minimální daň. Má pomoci v boji proti daňovým rájům

Číst článek

Američtí představitelé neupřesnili, jak velký objem oceli bude možné do USA dovážet z EU bez cla. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že dohoda umožní zemím EU vyvážet do Spojených států ročně 3,3 milionu tun oceli bez cla, a to v rámci systému celních kvót.

Vyšší objemy dovozu budou podléhat clu, ale určité ocelářské produkty, které v minulém roce získaly výjimky z amerických cel, by se mohly dovážet bezcelně nad rámec kvót. Včetně výjimek by tak v příštím roce byl od cla osvobozen dovoz 4,3 milionu tun oceli. Před zavedením cel EU vyvážela do USA ročně kolem pěti milionů tun oceli.

Dohoda vyžaduje, aby se ocel a hliník vyráběly výhradně v EU, aby měly nárok na bezcelní status. Cílem ustanovení známého jako standard „tavení a lití“ je zabránit tomu, aby se do USA vyvážely kovy z Číny a zemí mimo EU, které se v EU jen minimálně zpracují.

Čína zavádí antidumpingová cla na výrobky z oceli. Nařízení dopadne i na zboží z Evropské unie

Číst článek

Technicky tak dohoda nechává v platnosti americká cla na ocel 25 procent a na hliník deset procent zavedená z důvodu národní bezpečnosti. V praxi ale osvobozuje od cel podstatnou část evropského dovozu.

Trump zavedl cla na dovoz oceli a hliníku z EU a z řady dalších států. Široce kritizované opatření zdůvodnil tím, že dovoz těchto produktů ohrožuje americkou ekonomiku a tím i národní bezpečnost. EU reagovala zavedením odvetných cel na vybrané zboží z USA, například na motocykly Harley-Davidson anebo džínsy Levi Strauss.

Spojené státy umožňují dovoz oceli a hliníku bez cla od svých severoamerických obchodních partnerů, tedy z Mexika a Kanady. Mají však zavedený mechanismus, který umožňuje opětovné zavedení cel v případně neočekávaného prudkého nárůstu dovozu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme