V kladrubském hřebčíně začíná zásadní rekonstrukce, dvě stovky koní se stěhují

Národní hřebčín Kladruby nad Labem už zná vítěze zakázky na klíčovou rekonstrukci. Předchozí dva tendry ukončily vážné problémy, v souvislosti s podezřením z ovlivňování soutěže policie obvinila 13 lidí. Zakázku na zásadní přestavbu hřebčína získalo sdružení čtyř firem, které nabídlo podstatně nižší částku, než byl původní projektantský odhad. Z předpokládaných 300 milionů se cena srazila na polovinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starokladrubští koně se stěhují do náhradních stájí

Starokladrubští koně se stěhují do náhradních stájí | Foto: Josef Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Bude to 148 milionů korun bez DPH. Tento týden si začnou přebírat prázdné objekty, začnou dělat harmonogram zařízení staveniště, jako jsou buňky, předání nějakých přípojek a podobně. Příští týden už by chtěli zahájit práce,“ říká koordinátorka projektu rekonstrukce hřebčína Lenka Dudová.

Na rekonstrukci sedmnácti objektů a další úpravy získaly Kladruby evropskou dotaci 300 milionů korun. Skutečná cena, která je poloviční, však podle Dudové není nijak překvapivá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V kladrubském hřebčíně natáčel reportér

„Cena nás nepřekvapila, protože my jsme si v rámci znaleckého posudku nechali zpracovat i vyjádření, jaká je hranice ceny za celé plnění. A ta cena se pohybuje přesně na hranici dejme tomu mimořádně nízké nabídkové ceny,“ vysvětluje.

Hřebčín nyní zažívá velké stěhování. Kvůli zásadní přestavbě musí stáje opustit více než dvě stovky koní. Původně hřebčín plánoval rekonstrukci rozdělit do tří let, kvůli potížím ale projekt nabral skluz a slíbené evropské peníze musí Kladruby vyčerpat během letošního roku. Podle ředitele hřebčína Jiřího Machka se ale přestavba dá i v tak „šibeničním“ termínu zvládnout.

Práce se dají stihnout, ukázal posudek

„Když hřebčín stál před rozhodnutím, zda jít do toho třetího tendru na stavební práce a před rozhodnutím, zda ten tendr a následné práce stihneme, nechal si zpracovat posudek ČVUT. V tom posudku je, že práce lze do konce roku 2014 stihnout,“ říká Machek a pokračuje:

„Posudek stanovuje harmonogram jednotlivých stavebních prací, je to podle jednotlivých staveb, profesí, je velmi podrobný. Využije ho i zhotovitel, se kterým jsme uzavřeli smlouvu.“

Ani to, že poslední tendr na zakázku prakticky ukončila policejní razie v hřebčíně a série obvinění z ovlivňování veřejné soutěže, prý nemůže rekonstrukci ovlivnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byl ředitel Národního hřebčína Kladruby nad Labem Jiří Machek

„Neměl by, protože ten zmiňovaný tendr byl zrušen. Byl vyhlášen úplně nový a s uchazečem, který podal vítěznou nabídku, jsme uzavřeli smlouvu. Není žádným tajemstvím, že třetího tendru se nezúčastnily stavební firmy, jejichž manažeři byli v oné kauze obviněni,“ vysvětluje Machek.

Dělníci tak začnou pracovat už během příštího týdne. Proto je nutné prostory vyklidit. „Stěhují se koně a s nimi veškerý personál, zaměstnanci, kteří se o koně starají. Přímo tady v hřebčíně v Kladrubech nad Labem je 216 koní," říká Machek a doplňuje:

„Velký hřebčín se vždy skládá z několik stájí, každá je pro nějaký účel. Jsou tam ustájeny různé kategorie koní – plemenní hřebci, chovné klisny, výcvik, hříbárna, poradna a tak dále. Koně jsou zvyklí v průběhu ročního cyklu se stěhovat ze stáje do stáje, není to pro ně nic neobvyklého." Stavební práce také ovlivní provoz hřebčína.

„Bohužel hřebčín bude pro veřejnost uzavřen. Ale Národní hřebčín Kladruby nad Labem se skládá ze dvou hřebčínů, a to z Kladrub nad Labem a ze Slatiňan. V těch běží standardní provoz a program. V Kladrubech se bude přesto jedna akce konat, a to závody spřežení 24. až 27. dubna,“ uzavírá Jiří Machek.

Kateřina Prachařová, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme