Už deset let jezdí po Marsu vesmírná sonda Opportunity

Její původní životnost měla být jen 90 dní. Úkoly ve velmi obtížných podmínkách plní ale sonda Opportunity nepřetržitě už od roku 2004. Dnes je to 10 let od jejího přistání na Marsu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozítko Opportunity na Marsu.

Vozítko Opportunity na Marsu. | Foto: NASA | Zdroj: NASA

Sonda Opportunity, v překladu Příležitost, měla za úkol dále zkoumat Rudou planetu, především jeho povrch a horniny se zaměřením na sledování možnosti výskytu vody, což se potvrdilo.

„Obě dvě sondy zjistily v dávných dobách před mnoha miliony lety výskyt vody,“ vysvětlil odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sonda Opportunity působí na Marsu už 10 let. O výročí hovořil odborník na kosmonautiku Pavel Toufar

„Mars je pro nás velmi důležitý. My si myslíme, že zkoumáme daleko a abstraktního. Důležitý je pro nás svými změnami v běhu milionů let. Mohli bychom proto najít různé souvislosti pro budoucí změny naší rodné planety Země, což je velmi důležité,“ dodal Toufar.

Původní projektovaná životnost sondy byla 90 solů, tedy marsovských dní. Sonda Opportunity je přesto dodnes aktivní a funkční, Spirit doplatila na to, že se její kola zahrabala do vysoké vrstvy písku a její solární panely se odvrátily od Slunce. Vysílat přestala v roce 2010.

Svoje jména získaly obě sondy od malé americké holčičky. NASA tehdy vyhlásila soutěž na pojmenování zařízení mířících k Marsu.

„Tehdy devítiletá holčička Sofi Collisová, která byla původem ze Sibiře, a do Spojených států přišla ve dvou letech, aby žila v Arizoně. Napsala krátkou esej o tom, jak se kdysi jako malá dívala na noční oblohu a snila o hvězdách. A jak Amerika, do níž přišla, jí dala tu příležitost i toho ducha. A že věří, že jednoho dne poletí do vesmíru,“ přiblížil odborník na kosmonautiku Pavel Toufar.

Krajina na Marsu | Foto: NASA

Dnes na výzkumy obou sond navazuje vozítko Curriosity. „Výzkumy ukazují, že onen romantický výlet člověka na Mars se oddaluje, protože zjišťujeme, že mnohé ještě zvládnou automatické sondy levněji a bezpečněji,“ uzavřel Toufar.

Přesto ale let na Mars připravuje nejméně jedna soukromá společnost. Do jejího vesmírného programu se přihlásilo 200.000 lidí, mezi vybraným tisícem jsou i dvě Češky.

Přes 200 000 lidí se přihlásilo k jednosměrnému letu na Mars

Číst článek

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme