Schůzka Sobotky a Babiše řešení sporu o náměstky nepřinesla, bude pokračovat v pátek

Koalice dál hledá kompromis v otázce ministerských náměstků. Ani hodinu a půl dlouhé jednání mezi premiérem z ČSSD Bohuslavem Sobotkou a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem výsledek nepřineslo. Podle Babiše se oba předsedové v názoru přibližují, zcela dohodnout se jim dnes ale ještě nepodařilo. Další setkání si proto naplánovali na pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš | Foto: Český rozhlas

Přestože schůzka šéfů ČSSD a hnutí ANO Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše skončila bez konkrétního výsledku, oba lídři největších koaličních stran prý věří, že se v pátek domluví.

Andrej Babiš při odchodu řekl, že stále trvá na tom, že si sám obsadí klíčové místo na postu náměstka pro výběr daní svým člověkem.

„Daně jsou základem celého programu a je tam velice náročná agenda, kterou musíme okamžitě řešit. A budeme mít co dělat, abychom to v tom časovém období stihli. Je tam hodně legislativních změn, my přece chceme i v souvislosti s novým občanským zákoníkem dělat nějaké daňové aktualizace. Takže je to extrémně náročné,“ zdůraznil.

Spor kvůli ministerským náměstkům vznikl minulý týden hlavně kvůli tomu, že ČSSD chtěla do funkce náměstka ministra pro daně na ministerstvo financí středočeského radního Jiřího Peřinu. Andrej Babiš ho odmítl a vybral si vlastní kandidátku Simonu Hornochovou.

Dnes šéf hnutí ANO pouze připustil, že pro člověka z ČSSD může v resortu uvolnit jiný post náměstka. To označil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za pozitivní signál.

„Já toto dnešní vyjádření pana předsedy Babiše vnímám jako pozitivní signál toho, že hnutí ANO je ochotné uvažovat o zlepšení spolupráce v rámci vznikající vládní koalice,“ řekl.

„Koneckonců těmi pozitivními signály jsou i debaty o zastoupení jednotlivých koaličních stran ve vedení dalších resortů. I tady si myslím, že dochází k určitému posunu. Teď jde o to, abychom nebyli malicherní a tento problém v koalici překonali,“ dodal Sobotka.

Spory jsou na mnoha ministerstvech

Jako s náměstkem na financích už Andrej Babiš počítá také se zástupcem lidovců, nevidomým právníkem Ondřejem Záborským. Na starosti by měl mít peníze z hazardu. Svůj kompletní tým představí ve středu po jmenování vlády.

Spory o náměstky ale zůstávají i na dalších ministerstvech, která obsadí ČSSD nebo ANO. Hnutí například nesouhlasí s tím, aby se náměstkem pro sport na ministerstvu školství stal bývalý šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský. Nechce ČSSD nechat ani náměstka na místním rozvoji pro evropské fondy.

„Ministr nemůže nechat klíčovou agendu, za kterou je zodpovědný, někomu jinému. Říkáme, že v tomhle roce chceme přijmout zákon o státní službě, kde budou probíhat výběrová řízení. Takže tak či tak budou posty předmětem výběrového řízení,“ dodal Babiš.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme