Za chyby v návrhu na jmenování ministrů dostane viník pokutu

Za chyby v návrhu na jmenování ministrů, které premiérovi Bohuslavu Sobotkovi ve středu v přímém přenosu vyčetl prezident Miloš Zeman, padne pokuta. Sobotka prý viníka potrestá srážkou z platu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda Bohuslava Sobotky. Členové vlády krátce před jmenováním

Vláda Bohuslava Sobotky. Členové vlády krátce před jmenováním | Zdroj: ČTK

„Chyba vznikla v důsledku přetížení mého sekretariátu v Lidovém domě, který při minimálním počtu lidí nesl celou organizační tíhu náročných koaličních jednání. Takové pochybení se v žádném případě již nesmí a nebude opakovat,“ řekl dnes Sobotka.

Viník podle Sobotky dostane peněžitý trest. Jak vysoký bude, neupřesnil. „Výši srážky se dozví příslušný zaměstnanec. Je adekvátní jeho platu,“ dodal.

Zeman ve středu Sobotkovi při jmenování vlády vyčetl chyby ve jménech i kompetencích, kterými se budou jednotliví ministři zabývat.

„Milý pane premiére, šest chyb v jeden a půl stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ uvedl Zeman, který se sám párkrát v projevu přeřekl.

Brabec a Jurečka měli jiná jména

V návrhu na jmenování byl například současný ministr zemědělství Marian Jurečka překřtěn na Martina. Místo resortu zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví.

V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně napsáno „Brabenec“.

Sobotka ve středu vyjádřil přesvědčení, že kdyby dokument, pod nímž je jeho podpis, vznikal na úřadu vlády, chyby by v něm nebyly. Jinak však na výtky reagoval spíše v odlehčeném duchu.

„Já myslím, že pan prezident je znám jako člověk, který si bonmot skutečně neumí odpustit. Je tady staré pořekadlo – co se škádlívá, rádo se mívá. Já doufám, že to bude platit i pro budoucí vztahy mezi panem prezidentem a nově vzniklou vládou,“ zaznamenal včera premiérova slova Český rozhlas.

Podle informací z ČSSD má Sobotkův sekretariát v Lidovém domě přibližně tři zaměstnance. Jeho šéfkou byla dosud Běla Hejná, kterou si Sobotka nyní přivedl na úřad vlády.

Co se škádlívá, rádo se mívá, reagoval Sobotka na Zemanovy výtky k seznamu ministrů

Číst článek

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme