U neznámých e-shopů je riskantní platit předem. Stovky lidí zjišťují, že přišly o peníze

Při nákupu na internetu je stále potřeba se mít na pozoru. Za poslední dva roky se totiž zdvojnásobil počet podvodů internetových rádoby obchodníků. U neznámých e-shopů se proto nedoporučuje posílat peníze předem. V posledních dnech stovky lidí zjišťují, že takto přišly o peníze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online platba kartou (ilustrační foto)

Online platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Chtěl jsem si koupit pračku se sušičkou a hledal jsem nejlevnější. Nakonec jsem našel elektroskladem.cz. Z té doby nebyla jediná negativní reference na tento obchod, nebyly tedy žádné reference. Oni tam měli udělané falešné hvězdičky, ale nic jiného jsem o nich nedokázal zjistit. Měli tam člověka, který byl na online chatu, a tím pádem to pro mě bylo věrohodné, a proto jsem jim poslal peníze dopředu, jako hlupák,“ popisuje pan Richard z Brna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o podvedených zákaznících připravila redaktorka Jitka Hanžlová

Podle výpovědí lidí na sociálních sítích to probíhalo pokaždé stejně. Obchod je tlačil k platbě předem. Z různých důvodů to prý nejde na dobírku. Někteří skutečně poslali peníze na uvedený účet.

„V úterý jsem se dvěma lidmi čekal, měli přijet mezi čtvrtou a šestou, čekali jsme do devíti, bohužel. V devět hodin mi došlo, že něco není v pořádku. Chtěl jsem se s nimi spojit, volal jsem jim, což se nedalo, mailoval jsem, na to nikdo neodpovídal,“ vzpomíná podvedený pan Richard.

Jiným lidem se obchod ozval, ovšem jen proto, že chtěl další platbu. Tentokrát na jiné číslo účtu. Jiní zákazníci na platbu předem nepřistoupili a objednávku stornovali. Těm přišel výhrůžný dopis, že na ně přijde exekutor, protože prý podle nového zákona dluží pokutu pět tisíc korun.

Podvodníci také nabízeli falešné poukázky

E-shop dával jako bonus lidem falešnou poukázku na nákup v Euronicsu. Ten o tom vůbec nevěděl a registruje už stovky dotazů lidí, které e-shop podvedl.

„Vzhledem k tomu, že podvodný internetový obchod operoval se jménem Euronics, tak se na nás obracelo hodně zákazníků. My jim pomáháme věc řešit, nemůžeme ji ale ze zákona řešit za ně. Dáváme jim radu, že je nejlepší obrátit se na pobočku Policie ČR, podat trestní oznámení na tento internetový obchod, případně se obrátit na Českou obchodní inspekci,“ uvedl mluvčí Euronicsu Bohuslav Komín.

Policie nesmí říci, kolik trestních oznámení už má a na koho. Ale mluvčí Policie České republiky Vlasta Suchánková poradila, jak mají poškození postupovat:

„Jestliže lidé zjistí, že se skutečně jedná o podvodné jednání a že byli podvedeni, pak doporučujeme, aby se obrátili na nejbližší policejní služebnu. Je důležité, aby si s sebou vzali veškerou komunikaci, která proběhla mezi nimi a internetovým prodejcem, od nabídky zboží na internetu po objednávky a další e-mailovou komunikaci.“

Zatímco v roce 2011 bylo 880 trestných činů pomocí internetu, za poslední dva roky se jejich počet zdvojnásobil.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme