Evropská komise varuje Česko před výměnami zkušených úředníků

Evropská komise potvrdila, že Česko patří k vůbec nejhorším zemím z hlediska čerpání peněz z evropských fondů. Řekl to eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn po schůzce s českou ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou. Ta tento týden uvedla, že Česko za loňský rok přišlo o 10 miliard korun, což je zdaleka nejvíc ze všech zemí Evropské unie. Komisař také varoval před výměnami zkušených úředníků, kteří mají dotace na starosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař Johannes Hahn

Eurokomisař Johannes Hahn | Zdroj: ČTK

Podle Hahna zatím přesné ztráty České republiky nejsou známé.

„Je předčasné mluvit o konkrétních číslech,“ řekl eurokomisař. Komise totiž ještě může započítat například dopad loňských povodní. Přesnou částku se tak Česko dozví až na podzim.

Česká ztráta je však vůbec největší ze všech zemí EU. Komisař Hahn to odmítl říct takto natvrdo, ale potvrdil, že je Česko úplně na konci osmadvacítky. Ministryně Jourová zopakovala, že náprava situace v čerpání eurofondů je prioritou nové vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schopnosti ČR čerpat peníze z evropských fondů mluvil na Radiožurnálu zpravodaj ČRo při evropských institucích Ondřej Houska

Problém se týká fondů vyhrazených pro rok 2013. Pokud chce Česko zachránit alespoň nějaké z evropských peněz, musí na poslední chvíli přijít s kvalitními jinými projekty než dosud, na které bude možné tyto peníze použít.

Vypracovávání kvalitních projektů je ale dlouhodobě českým problémem. Další možností je přesunout peníze v rámci jednoho ministerstva z jednoho programu do jiného.

Česko neumělo odhalit chyby

Důvodů, proč situace došla tak daleko, je víc. Řadu let v Česku zcela selhávala kontrola toho, jak se evropské peníze utrácejí.

„Evropská komise ví, že se krade, že se dějí chyby, ale hlavním problémem bylo to, že Česko nedokázalo vymyslet systém, který by tato pochybení odhalil,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Česko bylo proto z hlediska čerpání dotací nedůvěryhodnou zemí. Dalším zásadním problémem je obrovský vliv politiků na českou státní správu plynoucí z neexistence zákona o státní službě.

S příchodem nové vlády nastávalo na úřadech masové propouštění starých a nabírání nových lidí, kteří neznali problematiku, což vedlo k obrovským zpožděním v čerpání dotací.

ANO plánuje na úřednických postech změny

Právě proto by nová česká vláda podle Evropské komise neměla vyměnit zkušené úředníky, kteří mají čerpání peněz z evropských fondů na starost.

Johannes Hahn už víckrát zdůraznil, že velké změny na úřadech by mohly vést k dalším ztrátám peněz z evropských fondů. Podle zdrojů Českého rozhlasu chce přitom hnutí ANO na ministerstvu školství vyměnit náměstka pro eurofondy Michala Zaorálka a nahradit ho vlastním člověkem.

Věra Jourová k tomu řekla, že to není v rozporu s požadavky Evropské komise. „Já se domnívám, že pokud je to člověk, který s těmi fondy má zkušenost a bude prokázána kvalita a znalost problematiky, že to nemusí být na škodu věci,“ uvedla.

Ondřej Houska, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme