Sněmovna se bude dál zabývat návrhem na omezení lichvy, poslala ho do druhého čtení

Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole návrh hnutí Úsvit na omezení lichvy. Poslanci hnutí chtějí v novele zákona o spotřebitelském úvěru stanovit nejvyšší roční procentní sazbu nákladů u těchto úvěrů, takzvanou RPSN. Ve výborech se bude předloha pravděpodobně měnit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 12.2.2014

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Spousta lidí, kteří si ani pořádně nepřečtou smlouvu, se dostává do obrovských sociálních a ekonomických problémů, a my nad tím prostě nemůžeme jenom tak mávnout rukou, protože tito lidé padají do sociální sítě a potom žijí z peněz daňových poplatníků, tedy nás všech,“ uvedl důvod pro vznik normy poslanec hnutí Úsvit Radim Fiala v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj je Česko „ráj pro lichváře“, protože lichva není nijak regulovaná a dá se těžko i soudit, protože chybí její definice.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu zákona na omezení lichvy mluvili na Radiožurnálu poslanec hnutí Úsvit Radim Fiala a Jan Černý z Člověka v tísni

„Když soud soudí lichvu, tak může říct, že RPSN je neúměrně vysoké vůči jistině, ale v podstatě ten lichvář neporušil žádný zákon. Když se dnes podíváte do bulvárního tisku, tak zjistíte, že je plný lichvářských inzerátů. A to jsou všechno věci, které chceme změnit,“ dodal Fiala.

Pravice dnes normu kritizovala, s návrhem na zamítnutí ani s návrhem na její vrácení autorům k dopracování však neuspěla.

Poslanci z řad ODS a TOP 09 a Starostů poukazovali na to, že úprava by některé klienty donutila vyhledávat šedý trh s úvěry. „Návrh vůbec nic neřeší,“ podotkla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Pravicoví zákonodárci také argumentovali, že soudy dokáží rozhodnout o tom, co je a není lichva.

Jen omezení RPSN zřejmě nestačí

Za podporu normy se naopak přimlouvali koaliční poslanci, avizovali však, že ji hodlají měnit. Například podle Jeronýma Tejce (ČSSD) není vhodné dávat RPSN přímo do zákona, maximální sazbu by podle něj měla stanovovat pravidelně vláda. Podle Tejce také chybí ohraničení sankcí, které dlužníkům hrozí.

Úsvit navrhuje, aby u úvěrů do 15 tisíc korun představovala maximální RPSN nejvýše dvacetinásobek lombardní sazby platné k 1. lednu daného roku a směla by se pohybovat pouze mezi 25 a 100 procenty. U úvěrů nad 15 tisíc korun by směla RPSN činit podle předlohy nejvýše patnáctinásobek lombardní sazby a směla by se pohybovat pouze mezi 20 a 80 procenty.
Lombardní sazba České národní banky nyní je 0,25 procenta. Jde o procentuální sazbu, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze oproti zástavě cenných papírů.

Někteří poslanci také varovali, že norma by mohla znamenat určitou legalizaci lichvy. Třeba Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) upozorňoval na to, že do RPSN se nezapočítávají smluvní pokuty. „Ďábel je zakopán v dodatečných podmínkách,“ přidal se Martin Komárek (ANO). Oba se vyjádřili tak, že výbory by měly předlohu upravit.

Fiala počítá s tím, že se zákon bude měnit. „Ve druhém čtení se budou všechny věci zpřesňovat a podávat pozměňující návrhy,“ řekl.

Rovněž Jan Černý, který je ředitelem programů sociální integrace společnosti Člověk v tísni, se domnívá, že samotné omezení RPSN nepřinese ten efekt, který si předkladatelé návrhu slibují.

„Problém v České republice je ten, že tady máme 50 tisíc registrovaných vázaných živností na půjčování peněz nebo zprostředkování úvěrů. Je tady obrovské množství lidí, kteří nepodléhají žádné regulaci,“ uvedl Černý v rozhovoru pro Český rozhlas.

Hlavní problém je podle něj v dodatečných podmínkách ke smlouvám a ve „vymáhacím byznysu“.

„Musíme si uvědomit, že tady jsou firmy, které jsou postavené na tom oloupit lidi o majetek pomocí nevýhodných smluv, připravit je o domy, zadlužit je a za pomoci advokátů a exekutorů je plně ožebračit," řekl Černý.

Cena produktu jako jediné kritérium pro regulaci ke změným praxe podle něj nepovede. „Ty firmy, které jsou na tom zločinu postavené, si najdou jinou smluvní cestu,“ uvažoval Černý.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme