Humanitární krize v Sýrii je kvůli válce dál na vzestupu

Syrská armáda se chystá na masivní útok proti Jabrúdu, poslední baště syrských rebelů v horách u hranice s Libanonem. Tam už uprchly z obléhaného sídla stovky rodin, další tisíce mohou následovat. Navzdory trvajícím bojům pokračují znepřátelené strany v rozhovorech ve švýcarské Ženevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární krize v Sýrii je dál na vzestupu

Humanitární krize v Sýrii je dál na vzestupu | Zdroj: Reuters

Odpůrci syrského režimu v čele se Spojenými státy chtějí prosadit v Radě bezpečnosti rezoluci, která by měla pod hrozbou sankcí vynutit pomoc strádajícím civilistům. Na jejich utrpení upozornila v rozhovoru s BBC i humanitární šéfka Spojených národů Valerie Amosová:

„Uplynuly dva roky od chvíle, kdy jsem sama poprvé navštívila město Homs a upozornila na kritickou situaci obyvatel čtvrti Baba Amr. Od té doby jsme odtud evakuovali dvanáct stovek lidí a doručili jídlo a léky dvou a půl tisícům.“

„Taková čísla nelze považovat za příkladná, když v Sýrii zůstává čtvrt milionu lidí v obklíčených sídlech a přes tři miliony žijí v oblastech válkou těžce postižených,“ řekla Amosová.

Světová organizace podle agentur pozastavila evakuaci civilistů z obléhaného Homsu, dokud se nevyjasní osud už evakuovaných mužů, které zadržely syrské bezpečnostní složky.

Jan Prokeš, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme