Z obchodů v EU do pár let zmizí cigarety s příchutěmi

Krabičky cigaret budou méně atraktivní pro mladé lidi. Až dvě třetiny jejich povrchu bude pokrývat varování před následky kouření. Návrh takzvané tabákové směrnice dnes schválil Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař pro zdraví Tonio Borg ukazuje, jak by mohly vypadat krabičky cigaret

Eurokomisař pro zdraví Tonio Borg ukazuje, jak by mohly vypadat krabičky cigaret | Zdroj: ČTK

„Vysoký počet lidí cigaretu okusí ve velmi mladém věku. Musíme řešit tento problém nejen tím, že budou tabákové výrobky vypadat jako tabák, ale také před nimi chránit mládež,“ řekl eurokomisař pro zdraví Tonio Borg.

V obchodech se už také neobjeví balení s méně než 20 cigaretami a z pultů zmizí do několika let i cigarety s příchutěmi včetně mentolek. Návrh musí ještě formálně schválit členské země Evropské unie.

Kritici ale namítají, že jde o omezení svobodného podnikání. Proti návrhu bylo i Česko, nezískalo ale dostatečnou podporu ostatních zemí.

V zemích Evropské unie zemře ročně v důsledku kouření přes 700 tisíc lidí.

Silvie Třeslínová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme