Výhodná smlouva prodloužila Martinu Vráblíkovi kariéru, po sezoně ale končí

Český reprezentant v alpském lyžování Martin Vráblík po sezoně ukončí kariéru. V Soči sice na větší úspěch nedosáhl, ale už samotná olympijská účast pro něj znamená nečekaný bonus. Nečekaně se totiž dočkal smlouvy na vybavení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Vráblík na olympijských hrách v Soči

Martin Vráblík na olympijských hrách v Soči | Zdroj: ČTK

„Neměl jsem už chuť ani motivaci. Finanční situace byla tak kritická, že už jsem to nechtěl dál dělat. Po dvou měsících totální nejistoty, kdy jsem byl přesvědčený, že na to kašlu, jsem dostal telefon, že mi pomůžou, když pojedu na olympiádu. Řekl jsem: ‚Dobře, půjdu do toho‘,“ vzpomíná Martin Vráblík.

Nečekaná nabídka spolupráce s výrobcem lyžařského vybavení ho zbavila totální beznaděje a existenčních problémů, kvůli kterým chtěl s vrcholovým závoděním skončit už delší dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konci kariéry mluvil s Martinem Vráblíkem Jan Kaliba

Rozhodl se už po loňském mistrovství světa ve Schladmingu, kde sice skončil patnáctý v superkombinaci, ale následně zkolaboval a museli ho křísit v nemocnici.

„Bylo to dosti kritické, téměř jsem nedojel domů. Okamžitě mi volali rychlou, měl jsem skoro 42 stupňů a už jsem o sobě moc nevěděl. Strávil jsem 15 dní v nemocnici a další měsíc jsem nemohl nic dělat. Měsíc a půl jsem byl úplně bez pohybu,“ popisuje vleklou nemoc lyžař.

Pak ale přišel dar z nebes. Jedna ze společností, která v poslední době vyklidila pozice a o své reprezentanty mezi vrcholovými lyžaři přišla, se dozvěděla, že se Vráblík v superkombinaci dokáže prosazovat. A tak se rozhodla udělat si z něj v Soči vlastně takový levný reklamní poutač.

„Vidina toho, že někdo bude startovat v rychlostních disciplínách na olympiádě, jim dělá tu nejlepší reklamu téměř zadarmo. Nemusí mi nic platit. Dají mi materiál, něco málo za mě zaplatí, ale ve srovnání s hvězdami mi neplatí téměř nic,“ srovnává Vráblík.

Najednou lyžoval za podmínek, na které nebyl zvyklý. „Nabídli mi, že mi dají deset párů dlouhých lyží. Řekl jsem: ‚Nechci deset. Jsem sám a stejně je nerozjezdím. Dejte mi pět a já si z toho zkusím udělat nějaké lyže‘,“ užíval si Martin Vráblík aspoň na sklonku kariéry podobný servis jako světová špička.

Nejlepší české alpské lyžaře čekají poslední sezony, nástupců je málo

Číst článek

Ani to už ho u závodění dále neudrží. Jeho nejlepším olympijským výsledkem zůstane ten z vůbec prvního závodu kariéry na téhle akci. Před osmi lety v Turíně skončil v kombinaci dvanáctý.

V Soči ho šestnácté místo zklamalo, jedenatřicetiletý reprezentat už se nechce dál prát se zdravím, které ho několikrát zradilo, a o každou sponzorskou korunu.

„Byl to pro mě poslední velký závod. Světové poháry nepojedu. Hodlám vyhrát Český pohár. Dojedu si sezonu tak, jak jsem si ji naplánoval, a s největší pravděpodobností se začnu věnovat jiným aktivitám,“ uzavírá Martin Vráblík. V mnohém ohledu by to pro něj mohlo být jednodušší.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme