Němeček vyzval zdravotní pojišťovny, aby nemrhaly penězi na nábor klientů

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vyzývá zdravotní pojišťovny, aby neplýtvaly penězi na nábor nových pojištěnců. Na resort se podle něj obracejí lidé, kteří se stali dokonce obětí podvodu a nekorektního jednání ze strany náborářů. Klienti můžou změnit zdravotní pojišťovnu jednou za rok a přihlášku musí podat nejpozději do konce pololetí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Z hlediska celého systému to jsou naprosto vyhozené peníze,“ říká ministr zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček.

„Byť chápu, že to pro některou zdravotní pojišťovnu může být ekonomicky zajímavé, ale v praxi to znamená, že každoročně se vyplýtvají stovky milionů na různé náboráře. Systému to nic nepřinese a jediným výsledkem jsou finance, které jdou mimo účel,“ zdůrazňuje ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Stalo se dnes byli ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ( ČSSD ) a prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček

Za nesmyslné označil nábory také prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Sám proti tomu prý bojuje už několik let. „Bohužel zatím se to nedaří, ale jsem přesvědčen, že v součinnosti s ministerstvem zdravotnictví se tento nešvar podaří zlikvidovat,“ věří.

Podle Gajdáčka se sice jedná o peníze z provozních fondů pojišťoven, které zásadně neohrožují financovaní zdravotnictví, ale jsou to podle něj zbytečně vyhozené peníze.

„My jsme o tom jednali na svazu zdravotních pojišťoven s řediteli pojišťoven. Někteří tyto aktivity už opouštějí a věřím tomu, že se nám do měsíce podaří získat určitou dohodu, abychom si vzájemně nepřetahovali klienty,“ dodává.

Ministr Němeček v dopise zdravotním pojišťovnám také píše, že se na ministerstvo obracejí lidé, kteří si stěžují na nesolidní jednání ze strany náborářů. „Mám na mysli, že mnohdy náboráři používají nepravdivé informace, třeba, že ta či ona pojišťovna v konkrétním regionu končí, že nezajišťuje péči.“

Podle Gajdáčka Svaz tlačí na pojišťovny, které nábory provádějí, aby od toho upustily. „Fakt je ten, že nábory jsou založeny pouze na byznysu, je to jen obelhávání lidí a vrhá to špatné světlo na pojišťovny. Jsem přesvědčen, že od toho upustí. Konkurence se musí odehrávat někde úplně jinde. Apeluji také na lidi, aby nepodepisovali nic na ulici, aby se nenechali obelhat,“ zdůrazňuje.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme