Diag Human prohrál další spor s ČR, tentokrát ve Francii. Arbitráž ale nekončí

Česko vyhrálo další ze sporů se společností Diag Human. Francouzský Nejvyšší soud rozhodl, že společnost nemůže vymáhat po státu exekučně náhradu škody, protože v Česku stále běží arbitrážní spor. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

„Francouzský Nejvyšší soud plně přisvědčil právní argumentaci ministerstva zdravotnictví, které od počátku tvrdí, že postupovalo v souladu se zákonem, což znamená, že v důsledku řádného podání opravného prostředku proti rozhodčímu nálezu nebyl francouzským soudům předložen rozhodčí nález, který by mohl být vymáhán v exekuci,“ píše v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Francouzský soud Česku také přiznal odškodnění za náklady, které stát ve sporu musel vynaložit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí francouzského Nejvyššího soudu ve sporu mezi firmou Diag Human a Českou republikou informuje redaktorka Eva Rajlichová

Rozhodnutí soudu vítá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček: „Pevně věřím, že naši právníci to využijí i v dalších právních sporech, které Česká republika vůči Diag Human vede. Myslím si, že je to po dlouhé době dobrá zpráva.“

Společnost Diag Human potvrdila, že soudní řízení ve Francii skončilo zamítnutím jejího dovolání. Podle názoru jejich právního týmu pro ČTK, ale ‚všechny stupně francouzských soudů posuzovaly věc pouze formálně, bez vztahu k mezinárodním smlouvám, zavazujícím Českou republiku‘.

Diag se teď prý soustředí na další soudy, které prohlásily, že je v jejich pravomoci posoudit i podstatu sporu, a to podle českého i mezinárodního práva.

V Česku se rozhodčí řízení opět rozběhlo. Jednu dobu bylo přerušené, protože ve tříčlenném rozhodčím senátu zůstal jen jeden člověk. A kolem členů bylo dost rušno. Kdo bude o kauze rozhodovat, upřesnuje David Kotris, vedoucí právního oddělení ministerstva zdravotnictví:

„Rozhodcem přezkumného rozhodčího senátu je pan docent Kindl, pan docent Švarc a pan Kužel. Soudy nám daly plně zapravdu, přestože firma Diag Human se snažila jmenování obstruovat. V tuto chvíli přezkumný rozhodčí senát pracuje.“

Zaplatí stát 11 miliard?

Případ Diag Human sahá do začátku 90. let, kdy český resort zdravotnictví odmítl svěřit zpracování krevní plazmy společnosti Čechošvýcara Josefa Šťávy, který pak začal žádat odškodnění za ušlý zisk.

Kauza nakonec skončila u rozhodčího tribunálu a ten v roce 2008 rozhodl, že český stát musí firmě Diag Human zaplatit víc než 8 miliard korun. Stát se ale odvolal. Dnes by se kvůli penále a úrokům jednalo o 11 miliard.

Diag Human ale považuje verdikt za platný. Kvůli svým požadavkům na odškodnění rozjel zahraniční soudy. Snažil se postihnout majetek českého státu na základě montrealské dohody. Týkalo se to například i některých vzácných obrazů zapůjčených do Rakouska. Stát se ale proti tomu bránil a ve druhém kole vždy dosáhl přesně opačného výsledku.

Firma neuspěla před tím ani ve Švýcarsku. Poslední výhra českého státu u francouzského soudu je další v řadě.

Diag Human vede dále další spory v Lucembursku, Velké Británii a Spojených státech.

Eva Rajlichová, Michaela Vydrová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme