Europoslanci chtějí zavést jednotný typ nabíječky pro mobilní telefony

V Evropě by už za tři roky mohla sloužit jedna jediná nabíječka pro všechny mobilní telefony i tablety. Europarlament odhlasoval výzvu, aby výrobci nabíječky v zemích unie sjednotili. Lidem by to prý ulehčilo život a zároveň by se snížila zátěž pro životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabíječka na mobilní telefon

Nabíječka na mobilní telefon | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Zavedení jednotného typu nabíječky by podle europoslanců každý rok snížilo množství elektronického odpadu o víc než 50 tisíc tun. Běžní uživatelé by zase ušetřili.

Evropský parlament teď apeluje na Evropskou komisi, která může jako jediná v rámci unie předkládat návrhy. Pokud komise jednotnou nabíječku skutečně navrhne, musely by směrnici odsouhlasit i členské země Evropské unie.

Možnost nabíjet jedním zařízením telefony různých značek zavedla Evropská unie už v roce 2009. Většina výrobců tehdy přešla na jednotný systém, část z nich ale zůstala stranou a problém se nově objevil u tabletů.

Šéfredaktor serveru MobilMania.cz Filip Kůžel si myslí, že povinné sjednocení nabíječek nebude pro výrobce představovat zásadní komplikace.

„Problém vidím třeba ve společnosti Apple, která před několika měsíci představila nový typ konektoru. Mají na něj větší nároky, než splňuje právě evropské microUSB. Takže tam se to nejspíš bude řešit nějakými redukcemi, které bude Apple dodávat, aby mohl prodávat své telefony na evropském trhu,“ uvažuje.

Ondřej Houska, Martin Karlík, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme