Slovenského prezidenta budou vybírat i Češi se slovenským občanstvím

Slováci dnes v prvním kole volí nového prezidenta. Vlastně nejenom Slováci, ale i řada Čechů s dvojím občanstvím, kteří na Slovensku žijí. Stovky z nich využívají právo volit jak v českých, tak ve slovenských volbách. A výjimku neudělají ani dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby na Slovensku

Volby na Slovensku | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Bratislavan Ernest Huska mluví slovensky. Kdyby ale chtěl, přepne i na češtinu, i když ta už mu prý zas tak dobře nejde. Syn české matky a slovenského otce využil po rozpadu Československa možnost nechat si občanství obou nástupnických států.

Volit chodí střídavě na českou ambasádu a do okrskové volební místnosti podle toho, jestli jde zrovna o české nebo slovenské volby. Pan Huska si každopádně nenechá ujít ani jedny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak prezidenstské volby vnímají voliči s dvojím občanstvím, zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Vojtěch Berger

„Myslím si, že volit je povinnost, protože potom člověk nemůže v hospodě večer nadávat na zřízení, jako kdo byl zvolený, když se voleb nezúčastnil,“ říká Ernest Huska.

Stejně to vidí Hana Husenicová, předsedkyně Českého spolku v Bratislavě. Z několika stovek krajanů, kteří ve spolku jsou, má dvojí občanství jen asi 30. Dvoje prezidentské volby za rok prý pro ně nejsou žádný problém.

„Žijeme na Slovensku a záleží nám na tom, jaký bude slovenský prezident, kdo to bude a jaký vztah bude mít k menšinám,“ zdůrazňuje Hana Husenicová.

Jiné je to na východním Slovensku v Košicích. Tamní Český spolek má členů s dvojím občanstvím hned několik set. Volit slovenského prezidenta dnes půjdou, zato v českých volbách jich hlasuje minimum.

Slováci vyberou nového prezidenta. Ivan Gašparovič opustí úřad po deseti letech

Číst článek

„Češi tady na východě se v podstatě velmi málo zúčastňují voleb v České republice, protože volební místnost v Bratislavě je pro východ daleko. Mít volební okrsek v Košicích, vypadalo by to podstatně jinak,“ vysvětluje šéfka košického Českého spolku Dagmar Takácsová.

Ještě paradoxnější je, že svého prezidenta si nemůžou zvolit ani statisíce Slováků ze zahraničí. Ti buď musí volby oželet, nebo přijet hlasovat přímo na Slovensko. Tak to při prezidentských volbách předepisuje slovenský zákon.

Na post prezidenta kandiduje celkem 14 uchazečů a favoritem voleb je současný premiér Robert Fico. Do druhého kola by s ním podle průzkumů měl postoupit podnikatel a filantrop Andrej Kiska.

Kandidáti na slovenského prezidenta | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme